Србија

ЕУ БЕОГРАДУ ПРЕТИ САНКЦИЈАМА ЗБОГ КОСОВА!

Брисел најавио мере против Србије „ако државе чланице процене да не ради ништа на смиривању напетости“, казао је портпарол Уније Петер Стано

И Србија се може наћи на удару бриселских мера, уколико државе чланице ЕУ процене да Београд не чини довољно да утиче на деескалацију актуелне кризе, поручио је портпарол службе за спољне послове ЕУ Петер Стано. Овакав став, оцењују аналитичари, лицемеран је покушај да се Београд и Приштина изједначе иако за то нема аргумената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све што радимо радимо у координацији са 27 чланица ЕУ и нашим страним партнерима, пре свега САД. Увешћемо и мере против Србије ако државе чланице процене да, у тренутној атмосфери и узимајући у обзир и тренутни контекст, Србија не ради ништа на смиривању напетости – казао је Стано.

Стара теза

Додао је да је „приступ Брисела избалансиран и да су мере привремене“. Бивши дипломата Зоран Миливојевић за Курир оцењује да је реч о старој тези покушаја изједначавања две стране.

– Западни центри моћи посматрају обе стране као равноправне, они су Косово признали. И то је од почетка тако. Друго, сада је потпуно огољено да у суштини они подржавају политику Приштине и Куртија. Треће, овим балансом хоће да амортизују притиске на Приштину и да подвуку одговорност и српске стране. Јасно је да је Србија под притиском и да ће се и даље инсистирати да нас третирају подједнако иако за то нема ни политичких ни правних ни безбедносних аргумената, али је аргумент у томе да заштите косовски режим у циљу косовске државности – истакао је Миливојевић.

Ментори

И некадашњи амбасадор при УН Бранко Бранковић за Курир оцењује да Аљбин Курти не делује самостално, без својим ментора.

– То не може нигде да прође пошто се зна да главни проблем прави Аљбин Курти, који пак не делује самоиницијативно, већ уз помоћ својих ментора. Такође, у овом тренутку су све приче о притисцима на Србију између осталог и одјек захтева 56 посланика који су затражили од Велике Британије и Вашингтона да појачају притисак на нас, па су вероватно утицали и на ЕУ да нас притисне – каже Бранковић.

Социолог Владимир Вулетић је указао да се на глобалном плану дешава „велико мешање карата“, те да не треба да чуди журба да се ствари на Косову заврше на известан начин. Он је за РТС указао и да санкције ЕУ уперене против Приштине не треба посматрати као казну зато што чини лоше ствари Србима, него као потез који искаче из плана, односно због тога што није у потпуности синхронизован.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке