Свет

ЕВРОПСКА УНИЈА ЈЕ ПРОПАЛИ ПРОЈЕКАТ

ЕВРОПСКА унија у садашњем облику је пропали пројекат, закључила је десничарска Алтернатива за Немачку (АфД). Партија којој рејтинг вртоглаво расте и сада се попео на 22 одсто, што је чини другом најјачом странком у Немачкој, у недељу је усвојила нови програм за изборе за Европски парламент у јуну идуће године.

АфД је у програму навела да је ЕУ потпуно заказала у свим важним областима, укључујући миграцијску и климатску политику и одбацила евро као валуту. Такође, позвала је Унију да се поново оснује као Федерација еврпских нација. Према изборном програму, главни задаци нове федерације били би заштита граница од миграција, стратешка аутономија у сигурносној политици и очување различитих идентитета у Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Усвојени планови били су блажи према ЕУ од оних који су стајали на папиру нацрта програма из јуна, у којем је Алтернатива за Немачку истакла да ће тражити уредно распуштање ЕУ. Неколико званичника немачке десничарске партије раније је изразило жељу да Немачка у потпуности напусти ЕУ. Међутим, у новом програму се каже да „АфД подржава идеју европске заједнице суверених, демократских држава“.

Странка је такође финализирала листу од 35 њених кандидата за изборе за Европски парламент следеће године. Максимилијан Крах, члан Европског парламента од 2019. године, изабран је минулог викенда за водећег кандидата АфД-а са 65,7 одсто гласова.

Водећи чланови АфД-а изјаснили су се на састанку у недељу против сарадње с главним опозиционим конзервативним блоком у земљи, Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ/ЦСУ) бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел. Лидер ЦДУ-а Фридрих Мерз изјавио је раније да неће бити сарадње чак ни на локалном нивоу између његове пртије и АфД-а, након што је његова сугестија да би могли сарађивати изазвала критике колега конзервативаца.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке