Свет

УДАРНА ВЕСТ! Ванредно стање? „Спремите се за борбу“

Потпредседник владајуће Либерално-демократске партије Јапана, бивши премијер Таро Асо, позвао је Јапан, САД и Тајван да се „спреме за борбу“.

Асо се тренутно налази у посети Тајвану. Он је одржао говор на међународном форуму у Тајпеју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Од Јапана, Тајвана, Америке (САД – прим.) и других пријатељских земаља се тражи да буду спремне да употребе моћне снаге одвраћања. Не постоји друга таква ера. Спремност за борбу. Ако се нешто деси, користићемо силе одвраћања да бисмо заштитили Тајван“, рекао је Асо, а преноси НХК.

Асо је такође подсетио да је после прошлогодишње посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, Кина извела вежбу великих размера у којој је неколико пројектила пало у ексклузивну економску зону Јапана, известила је новинска агенција Кјодо.

„Мирно време се постепено претвара у време ванредног стања“, рекао је он и назвао планове владе Кишиде за јачање одбрамбених способности земље „непоколебљивим одвраћањем за спречавање рата“.

Ситуација око Тајвана је значајно ескалирала након посете острву почетком августа прошле године тадашње председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси. Кина, која ово острво сматра једном од својих провинција, осудила је Пелосијеву посету, видевши у овом потезу подршку САД тајванском сепаратизму, и одржала велике војне вежбе.

Званични односи између централне владе НР Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. након што су се снаге Куоминтанга предвођене Чанг Кај Шеком, поражене у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван.

Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине настављени су касних 1980-их. Од раних 1990-их, странке су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншке асоцијације за развој односа преко Тајванског мореуза и Тајпејске фондације за међустраитску размену, пренела је РИА.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс