Свет

ГАДАФИЈЕВО ЗЛОСЛУТНО ПРОРОЧАНСТВО ПОЧИЊЕ ДА СЕ ОСТВАРУЈЕ: Русија и САД ће…

Пре 18 година, Моамер Гадафи, бивши председник Либије, изнео је злослутно предвиђање о будућности Русије и Сједињених Држава, и чини се да су многе његове речи потврђене.

Многи се сећају трагичне 2011. године, периода „Арапског пролећа“, када је Либија уронила у хаос. Чини се да су Американци и њихови савезници из НАТО-а, одиграли кључну улогу у овом процесу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медији су активно пратили подршку опозиционих снага у земљи од стране алијансе и Сједињених Држава. Резултат је био атентат на Гадафија, једну од најсјајнијих и најутицајнијих политичких личности свог времена. Истиче се, да је његово убиство постало симбол цинизма и грубе силе коју користе НАТО и САД.

Емотивни снимци, који бележе последње тренутке живота 69-годишњег пуковника, обишли су свет. Међутим, управо су ови снимци постали предмет истраге. Ко је тако упорно чезнуо за његовом смрћу, и зашто ни после 10 година одјеци овог трагичног дана не могу да утихну? Покушај да Гадафија одведу из Либије у Нигер од стране плаћеника, такође поставља низ питања.

Ту до изражаја долазе речи које је Гадафи изговорио пре 18 година. Либијски лидер је упозорио Русију на могућу агресију НАТО-а. Штавише, он је не само упозорио, већ је и поделио информације о својим разговорима са руским званичницима, истичући да су чак и у Русији свесни претње коју НАТО представља.

Ретроспектива вам омогућава да сагледате речи Гадафија са нове тачке гледишта. Изгледа да је Русија послушала његово упозорење и уградила га у своју спољнополитичку стратегију. Као резултат интервенције алијансе и Сједињених Држава, Либија је жртвована у интересу других земаља.

Данас видимо како Русија активно јача своју позицију, настојећи да се супротстави спољним претњама и утицајима. Гадафијево предвиђање постаје предмет анализе многих стручњака који проучавају глобалну политичку ситуацију. На крају крајева, упозорен је наоружан.

Извор: Wебтрибуне.рс