Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПОБЕСНЕО: НАТО уценио Украјину? „Одреците се дела територије и можете у алијансу“

Украјина би могла да уђе у НАТО у замену за уступање дела територије Русији, изјавио је у уторак Сијан Џенсен, шеф канцеларије генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.

– Мислим да би решење могло бити да се Украјина одрекне дела територије и заузврат добије чланство у НАТО – рекао је Џенсен, а преноси РИА новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Џенсен је нагласио да сада постоје значајни помаци у питању будућег чланства Украјине у НАТО и да би уступање појединих подручја Русији могло да постане један од могућих компромиса.

ПОКРЕНУТО ПИТАЊЕ ТЕРИТОРИЈА?

На питање да ли мисли да Украјина треба да уступи своје територије да би постигла мир са Русијом и приступила НАТО, Џенсен је рекао да се о послератном статусу Украјине већ преговара и да је већ покренуто питање уступања територија Русији.

– Не кажем да би то требало да се деси, међутим, то би могло бити могуће решење – објаснио је Џенсен.

Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак одговорио је да Украјина неће трговати својим територијама за чланство у НАТО.

– Трговати територијом за НАТО кишобран? То је смешно. То значи намерно бирање пораза демократије, подстицање глобалног злочинца, очување руског режима, уништавање међународног права и преношење рата на друге генерације – написао је Подољак на друштвеној мрежи X.

Подољак је додао да покушаји очувања светског поретка и Путинов тријумф неће донети мир свету већ нови рат.

– Очигледно, ако Путин не доживи потпуни пораз, политички режим у Русији се не промени, а ратни злочинци не буду кажњени, рат ће се дефинитивно вратити са руским апетитом за још. Покушаји очувања светског поретка и успостављања „лошег мира“ кроз Путинов тријумф, неће донети мир свету, али ће донети и срамоту и рат – навео је саветник украјинског председника.

Подољак је нагласио да се то односи на било који формат нове поделе Европе укључујући и под окриљем НАТО.

– Зашто онда предлагати сценарио замрзавања, који толико жели Русија, уместо да се убрза снабдевање оружјем? Убице не треба охрабривати ужасним попустљивостима – поручио је Подољак.

Украјина није добила позив за чланство у Алијанси након великог самита НАТО у Виљнусу средином јула, а генерални секретар Столтенберг је рекао да ће то питање изгубити на актуелности ако Кијев не победи у сукобу са Москвом.

Извор: Курир.рс