Свет

„КОМШИЈЕ СЕ НЕ БИРАЈУ, ОНИ СУ ОД БОГА…“ Лукашенко позвао на промену…

МИНСК је спреман да побољша везе са својим западним суседима, рекао је председник Александар Лукашенко, указујући да је спреман да разговара са свима, али посебно са Пољском.

Белорусија у последње време „живи на рачун Истока“, активно сарађујући са Русијом и Кином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Али не смемо да заборавимо на високотехнолошки Запад. Они су близу, они су наши суседи – Европска унија. И не можемо изгубити односе са њима. Спремни смо за то, али водећи рачуна о сопственим интересима – рекао је Лукашенко приликом обиласка аеродрома у Минску и локалне фабрике.

Држава је, нарочито, спремна да има пријатељске односе са својим непосредним суседом – Пољском, рекао је председник. Иако Варшава у последње време „заоштрава“ ситуацију у региону, они то чине у име САД, оценио је Лукашенко и додао да Пољаци нису „глупи“, већ заправо „наш народ, Словени“.

– Наложио сам премијеру да их контактира. Ако хоће, хајде да разговарамо, поправимо односе. Ми смо комшије, комшије се не бирају, они су од Бога“, изјавио је Лукашенко, признајући, међутим, да је мало вероватно да ће до отопљења односа са Пољском доћи пре парламентарних избора у земљи, који су заказани за 15. октобар. „Наравно, сада морају да ескалирају, загревају ситуацију како би показали да су правилно наоружали и пренаоружали државу – рекао је он.

Односи Белорусије са Западом, који су деценијама компликовани, погоршали су се рапидно након председничких избора 2020. које је опозиција оспоравала уз отворену подршку ЕУ, а Пољска је била један од најгласнијих критичара Лукашенка.

Односи са суседном земљом су се додатно погоршали усред текућег сукоба између Русије и Украјине, а Пољска се брзо милитаризовала. У последње време, Варшава је више пута изражавала забринутост због присуства руске паравојне групе „Вагнер“ у Белорусији.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је тврдио да су наводне активности групе у близини границе „несумњиво корак ка предстојећем хибридном нападу на пољску територију“, док је Лукашенко одбацио такве наводе, додавши да је Варшава „полудела“ од свих гласина око „Вагнера“, преноси РТ Балкан.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке