Регион

ЛАМПИЦЕ СЕ ПАЛЕ: Упозорени су

У Хрватској и Словенији су најављене поплаве и нови талас непогода.

Данас ће бити претежно сунчано и вруће, а уз појачан развој облачности локално се очекује понеки пљусак и грмљавина, посебно на планинама и на северном Јадрану, према временској прогнози Државног хидрометеоролошког завода (ДХМЗ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је најављено протеклих дана, сутра се очекује погоршање времена.

„Постепено наоблачење с кишом и пљусковима с грмљавином, већ у ноћи и прије подне на северном Јадрану и на планинама, затим и у централним пределима, а до краја дана прошириће се на исток и југ земље. Местимично ће пљускови бити јачи и обилнији, а понегдје је могућа и грмљавина“, истакли су за петак из ДХМЗ.

Неповољно време очекује се и у Словенији, где су издата упозорења од поплава.

„Због обилних падавина у петак увече, односно у ноћи на суботу, очекујемо изливање река“, пише Неурје.си и истиче да се обилније падавине очекују посебно у централном делу земље и на југоистоку.

„Агенција за заштиту животне средине издала је наранџасто упозорење. Не саветујемо никакве активности у близини река или потока, јер се тренутно одвија много манифестација и летњих фестивала“, додаје се.

Бујичне и урбане поплаве су могуће и сутра у појединим деловима Хрватске, тачније у загребачкој, карловачкој, госпићкој и ријечкој регији.

„Будите спремни да заштитите себе и своју имовину. Могуће је поплаве имовине и саобраћајне мреже. Могућ је и прекид у снабдевању енергијом, комуникационој мрежи и водоснабдевању. Опасни услови вожње због смањене видљивости и проклизавања на мокрим коловозима“, наводи се у саопштењу ДХМЗ.

Карловац је данас саопштио да се спрема за обилну кишу и невреме предвиђено за викенд, у угрожене делове града се допремају џакови са песком, Водовод и канализација су упозорени да су одговорни за одводе, а извођачи радова за градилишта.

Након састанка карловачког штаба цивилне заштите, речено је да се Борлин и Велика Јелса сматрају потенцијално најугроженијим деловима града у које се допремају џакови са песком. Обезбеђене су цераде и неопходан материјал, очишћени су сви сливници, а извођачи радова су додатно упозорени на одговорност за градилишта, истакнуто је на скупу који је организован због најаве обилних падавина и јаког ветра за петак.

Субота и недеља

Због „изузетно великих количина кише“ могу се очекивати бујичне поплаве и клизишта.

„Све службе ће предузети све превентивне мере из своје надлежности како би евентуалне последице биле што минималне“, рекли су из Града и додали да ће грађанима на располагању бити повереници Цивилне заштите у месним одборима и градским окрузима.

Градоначелник Карловца Дамир Мандић позвао је грађане на подручјима која су до сада била изложена клизиштима и бујицама да додатно заштите имовину, а све грађане да воде рачуна о властитој сигурности, не излажу се непотребно невремену и поштују привремену регулацију саобраћаја.

Извор: Вечерњи лист