Регион

СПРЕМА СЕ НОВА ОЛУЈА: Погледајте драматичне снимке формирања торнада у Словенији (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Метеоролози из Словеније потврдили су како је у тој држави забележен удар торнада и то над Илирском Бистрицом.

„Видео се релативно широки вртлог унутар којег постоје и врло јаки, али мали вртлози промера свега неколико метара. Срећом, феномен је трајао само неколико минута“, јавља Агенција за заштиту околине, а преноси 24ур.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У среду је портал Неурје.си објаснио како је дошло до настанка торнада, а објавили су на својој Фејсбук страници и прилично драматичан снимак формирања вртлога.

„На формирање торнада утицали су екстремни заокрети ветра у нижим слојевима атмосфере, што се види на снимку који нам је послао Грега Махне. Осим ветра који је дувао с југоистока, југозапада и запада (у вишим слојевима), на сам развој утицао је и рељеф који је допринео развоју екстремне појаве“ пишу на Неурје.си.

Иста Фејсбук страница доноси и снимак торнада из непосредне близине.

Коначно, чини се како се Словенији спремају нове временске неприлике, и то већ ове недеље.

„У четвртак и петак ће проћи врло хладан фронт који ће сигурно бити интензивнији од претходног. Са запада над наше крајеве и даље пристиже влажан и топао ваздух, а са северозапада хладна ваздушна маса па можемо очекивати ​​развој олујног невремена које негде може бити јачег карактера.

Од ноћи с четвртка па до суботе ујутро негде ће бити више падавина, водостаји река могли би да порасту, а на неким местима бујичне поплаве могле би изазвати проблеме“, јавља Неурје.си.

Извор: Јутарњи лист