Свет

НАПАДНУТ КРИМ

Руска ПВО уништила је јутрос 42 украјинска дрона изнад Крима и једну ракету изнад Калушке области у Русији, саопштило је руско Министарство одбране.

Министарство је прецизирало да је ПВО уништила девет дронова, док су остала 33 потиснути електронским ратовањем и срушили се се изнад Крима пре него што су стигли до својих циљева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Градоначелник Севастопоља Михаил Развожајев написао је на Телеграму да је више дронова уништено изнад Херсонског рта који се налази на периферији Севастопоља.

Министарство одбране саопштило је да је оборило ракету, коју су лансирале украјинске снаге, изнад Калушке области која се граничи са московском облашћу, пренео је Ројтерс.

За сада нема извештаја о евентуалним жртвама или штети, а руски аеродроми обуставили су летове на неколико сати.

Подсетимо, војви и бавештајни званичници Кијева у четвртак су открили да је извршен десант на Крим, као и да се ускоро очекује и копнена инвазија на полуострво које је Русија анектирала још 2014, али то ни УКрајинан ни већина западних земаља не признаје.

Такође, интензивирање напад украјинских оружаних снага долази у јеку критика од стране САД, највећег финансијера Кијева у рату с Украјином, јер је, како су пренели бројни амерички медији, званични Вашингтон незадовољан брзином и начином на који се одвија украјинска контраофанзива.

Америци се ближе избори и ако на њима превагу однесу републиканци, који се противе финансирању рата, Кијев ће остати на цедилу. Такође, ближи се и јесен, па и зима, када ће услови за напредовање Украјине бити много тежи.

Извор: Б92/Танјуг