Свет

„ОВО ЈЕ ОПАСНО, ОСЛОЊЕНИ СМО НА РУСИЈУ“

Ограничење извоза ће веома болно погодити агроиндустријски комплекс Молдавије.

Могућа забрана испоруке молдавских пољопривредних производа у Русију нашкодиће локалним пољопривредницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је изјавио бивши председник Молдавије Игор Додон.

Он је ово мишљење изнео на свом Телеграм каналу након позива који упутио руским политичарима да одговоре на непријатељске акције Кишињева, преноси ТАСС.

– Ограничење извоза ће веома болно погодити агроиндустријски комплекс Молдавије, који је оријентисан на тржишта ЗНД, а посебно на Русију. То су јабуке, вино, грожђе… Ми немамо друга тржишта која би могла да потроше количине које производимо – написао је лидер опозиционе Партије социјалиста Републике Молдавије.

Он је такође изразио забринутост због могућих ограничења уласка држављана Молдавије у Русију.

– Ово је веома опасно. Молдавија је већ ограничила улазак руским држављанима. Није тајна да се мушкарцима улазак одбија без изузетка, а жене испитују по 4-5 сати – рекао је Додон и оценио да су акције званичног Кишињева вођене жељом да се задовоље западни донатори.

Раније је Министарство спољних послова и европских интеграција Молдавије обавестило руског амбасадора Олега Васњецова о потреби смањења особља амбасаде за 45 људи, највише до 10 дипломатских радника и 15 одговорних за административне, техничке и друге послове.

Кишињев је своју одлуку образложио наводно бројним непријатељским акцијама и покушајима Русије да дестабилизује унутрашњу политичку ситуацију у Молдавији.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је ову одлуку још једним кораком Кишињева ка разарању билатералних односа и нагласила да ће Русија адекватно одговорити.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

 

 

 

 

 

 

Ознаке