Свет

Монструозне претње Зеленског заледиле свет

Русија ће остати без бродова ако настави да блокира поморски коридор на Црном мору након повлачења из прехрамбеног споразума, изјавио је председник Украјине Володимир Зеленски.

– Након блокирања прехрамбеног коридора… Украјина мора да тражи обилазне путеве (за извоз производа). Ако Русија настави да доминира Црним морем, испаљујући ракете… Украјина ће се бранити… Русија мора да схвати да… ако настави у истом духу, неће јој остати ниједан брод до краја сукоба – рекао је Зеленски у интервјуу за аргентински „Насион“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Споразум представља део пакет аранжмана. Други део – меморандум Русија-УН предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива, поновно повезивање руске Пољопривредне банке на СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне механизације, резервних делова и услуга, обнављање рада гасовода за амонијак „Тољати-Одеса“ и низ других мера.

Прехрамбени споразум прекинут је 18. јула, Русија је обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење. Председник Русије Владимир Путин раније је приметио да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље нису намеравале да испуне своја обећања.

Путин је више пута истицао да је Запад највећи део украјинског жита извозио у своје државе, а главни циљ споразума – испоручивање сиромашним земљама, укључујући и афричке, никада није реализован.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс