Свет

ПОЉСКА НАОРУЖАЛА ТРУПЕ: Спремни смо за борбу

Pixabay.com

У случају опасних догађаја на граници, хеликоптери су наоружани, спремни за борбу, рекао је пољски заменик начелника Генералштаба генерал Марек Соколовски.

Заменик начелника Генералштаба војске Пољске, генерал Марек Соколовски, најавио је да су посаде пољских војних хеликоптера спремне да, по потреби, употребе оружје на граници са Белорусијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, борбени хеликоптери су 2. августа пребачени у гранично подручје Пољске и Белорусије.

„У случају опасних догађаја на граници, хеликоптери су наоружани, спремни за борбу“, рекао је Соколовски током састанка са министром одбране Мариушем Блашаком, преносе РИА Новости.

Пољско Министарство спољних послова је 1. августа саопштило да је позвало отправника послова Белорусије због два хеликоптера који су „нарушили ваздушни простор Пољске.“

Након тога, пољски министар одбране Мариуш Блашчак наредио је повећано присуство трупа и борбених хеликоптера на граници са Белорусијом.

Белоруско Министарство одбране је, са друге стране, саопштило да су оптужбе нетачне, као и да је њихова сврха правдање нагомилавања пољских снага у близини границе.

Белорусија је 2. августа предала Пољској доказе о одсуству било каквих основа за оптужбе за кршење границе од стране хеликоптера, док је из Стејт департмента поручено да САД за сада не види основ за коришћење принципа колективне одбране НАТО-а у вези са оптужбама Пољске.

Извор: РТ