Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА САД: БРИКС напушта долар?

На самиту БРИКС у Јоханезбургу ће се дискутовати о постепеном напуштању долара у међународној трговини, саопштио је потпредседник Јужне Африке Пол Машатиле.

Он је истовремено рекао за Блумберг да Брикс не жели да се такмичи са Западом, већ да нађе своје место на глобалном тржишту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Земље Брикса – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка желе да више плаћају у националним валутама на међународном тржишту, навела је америчка агенција.

Како преноси ТАС, очекује се да ће чланице Брикса током самита дати званичну изјаву о стварању нове валуте.

Самит у Јоханезбургу је почео данас и трајаће до 24. августа.

Лула: Бриксу није циљ да контрира другим међународним организацијама

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је данас да земље чланице Брикса немају циљ да изазивају друге међународне организације или чиниоце као што су Г7 или САД, већ да “организују“ глобални југ.

“Не желимо да будемо контратачка Г7, Г20, или САД. Само желимо да се организујемо“, рекао је Лула током обраћања на самиту Брикса у Јужној Африци, преноси Ројтерс.

Лула се поново заложио за успостављање заједничке валуте за земље Брикса, уз оцену да тај потез неће имати за циљ да “одбаци“ амерички долар, већ да олакша трговину земаља у развоју њиховим сопственим валутама.

Говорећи о чланству у Бриксу, он је рекао да подржава придруживање других земаља организацији, чије су чланице тренутно Кина, Бразил, Индија, Русија и Јужна Африка, али уз одређене услове, и додао да организација не сме постати “Вавилонска кула“.

“Желимо да Брикс буде мултилатерална институција, а не ексклузивни клуб“, рекао је Лула и нагласио да се посебно залаже за то да се Аргентина придружи. Више од 40 земаља је, према јужноафричким званичницима, изразило интересовање за придруживање Бриксу.

БРИКС: Не јединствена валута, већ заједничка обрачунска јединица

Земље чланице Брикса можда ће разговарати о могућностима стварања заједничке обрачунске јединице, који би могао да буде алтернатива америчком долару у појединим ситуацијама, изјавио је данас министар финансија Русије Антон Силуанов.

“Главни акценат сада је на развијању трговинских односа на обрачунима у националним валутама. Видимо могућност да се разговара о стварању јединствених система обрачуна. Може бити речи о обрачунској јединици за земље чланице Брикса. Не о јединственој валути, као што је у ЕУ, али о алтернативи долару, у којој се може изразити трошак испоруке робе“, рекао је Силуанов, а преноси Тас.

Извор: Танјуг