Свет

Трамп спреман да направи хаос? Ево шта чека Америку

Амерички тужиоци означили су у поднеску суду као претњу објаву бившег америчког председника Доналда Трампа објављену на друштвеној мрежи, тврдећи да тај пост сугерише да би непрописним обелодањивањем поверљивих доказа добијених од владе могао да застраши сведоке у случају који се води против њега.

На свом сајту Truth Social, Трамп је написао у петак: „Ако ме пратиш, ја те следим“, дан након што се изјаснио да није крив по оптужбама да је организовао заверу у покушају да преокрене свој изборни пораз 2020. године од демократе Џозефа Бајдена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У поднеску у савезном суду у Вашингтону, канцеларија специјалног тужиоца Џека Смита навела је да Трампов пост изазива забринутост да би могао јавно да открије поверљив материјал, као што су транскрипти велике пороте, добијени од тужилаца, пренео је Ројтерс.

Тужиоци су дужни да окривљенима пруже доказе против њих да би могли да припреме своју одбрану. То би могло штетно да утиче на сведоке, као и на спровођење правде у овоме случају, истакли су тужиоци, напомињући да Трамп има већ историју напада на судије, адвокате и сведоке у другим предметима који се воде против њега.

На суђењу у четвртак, Трамп се заклео да неће застрашивати сведоке или комуницирати са њима без присуства адвоката. Тужилаштво је тражило од америчког окружног судије Тање Чуткан да изда наредбу којом се забрањује Трампу и његовим адвокатима да откривају било какве материјале неовлашћеним људима. Заштитни налози су рутински у случајевима који укључују поверљива документа, али тужиоци су рекли да је посебно важно ограничити јавно ширење с обзиром на Трампове објаве на друштвеним медијима.

Трампов портпарол саопштио је да је Трампова објава на његовој друштвеној мрежи била одговор једном члану Републиканске партије. Трамп се такође изјаснио да није крив за још два кривична дела.

Он се суочава са федералним оптужбама у Мајамију због наводног задржавања поверљивих докумената након напуштања председничке функције и ометања правосуђа, као и државне оптужбе пред судом на Менхетну због наводног фалсификовања пословне евиденције да би сакрио тајне исплате новца порно звезди Сторми Данијелс.

Трамп се суочава са могућом четвртом оптужницом у Џорџији, где тужиоци истражују његове напоре да поништи изборне резултате у тој америчкој држави. Трамп је све истраге против њега приказао као намеру демократа да зауставе његову кампању за председничке изборе 2024. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг