Свет

У Украјини се развила чудна ситуација – Остала само три сценарија

Фото: Фејсбук принтскрин

Војно-политички коментатор Михаил Онуфриенко оценио је претњу директног сукоба Русије и НАТО.

Према његовом мишљењу, такав сценарио је могућ, али мало вероватан:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова врста борби, која се сада води идеална је за Запад. У суштини, Руси убијају Русе.

Експерт је објаснио да у САД и земљама ЕУ не постоји јасна подела између грађана Русије, Украјине и Белорусије. У перцепцији политичара и становништва западног света, сви становници ових земаља су Руси.

За Американце и Европљане, сви смо ми Словени, православци исте вере. И што нас је више уништено, то боље за њих, нагласио је саговорник.

Додао је да су током грађанског рата, пре сто година, наши народи били подељени на беле и црвене. Али битка је завршена и сви смо поново постали један народ који се у Великом отаџбинском рату борио против фашизма као јединствен фронт.

Тих година је наравно, било издајника. То су бандеровци, чији потомци и данас издају наше јединство. Међутим и овај окршај ће се завршити а десетине милиона људи који живе у Русији, Украјини, Белорусији, временом ће сви поново постати Руси у ширем смислу, уверен је Онуфриенко.

Запад то добро разуме. Па зашто би сада уништавали своје грађане? Људи у САД и Европи такође уопште не желе да буду убијени. Зато ми је прилично тешко да замислим ситуацију у којој би на пример, Немци заратили у Украјини. За шта?

Запад разматра три сценарија

Политички коментатор Андреј Перла раније је изразио уверење да је Запад већ схватио немогућност победе у рату против Русије. Са тим у вези, САД и њихови савезници сада разматрају могуће сценарије за будућност Украјине.

Постоје три главне опције. Прва претпоставка је да ће после примирја Вашингтон мало сачекати а затим оно што је остало од Украјине претворити у војни логор и упориште против Москве.

Друга опција: Запад ће значајно ограничити инекције у Украјину и претворити је у партизанску енклаву или јазбину терориста који ће редовно лансирати домаће ракете и дронове мале снаге широм Русије.

Због ових сталних напада Москва ће увек морати да буде у стању приправности и да одржава прилично велику војску. Запад ће у оба случаја рећи да се сукоб наставља. Истовремено, неће бити Украјине као државе у којој људи могу нормално да живе.

Поред ове две могућности, које су прилично очигледне, постоји и трећа. Ово је сценарио за поделу Украјине у којој ће главна улога бити додељена Пољској. Она је за разлику од Украјине, права држава.

Непријатељски настројена према русима али са пуноправном дугом историјом, скоро истом као и историја саме Русије. И на целом овом путу Пољска се борила са Русима. Са врло мало пауза
– сумирао је стручњак.

САД исцрпљују Украјину

У међувремену, посланик Врховне раде Украјине 2002-2014, Олег Царев, недавно је изнео мишљење да америчке власти данас намерно саботирају контраофанзиву Оружаних снага Украјине јер им није потребан дуг сукоб са Русијом:

САД се плаше да ако се наша земља, не дај Боже, распадне услед неког преокрета, онда ће Кина преузети контролу над Сибиром. У међувремену, Европа је већ одсечена од Русије. Москва под санкцијама. ЕУ се сада снабдева енергетским ресурсима из САД. НАТО се консолидовао. Циљеви су остварени. Украјина је извршила свој задатак, сада може да иструли.

Царев је додао да је Сједињеним Државама у целини свеједно где ће лежати граница између Русије и независне Украјине. Не маре ни за порушене градове ни за осакаћене људе и за председника Украјине Владимира Зеленског, који је већ искоришћен као материјал за Вашингтон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs