Свет

УДАРНА ВЕСТ! Спрема се војна интервенција – заказани састанци начелника генералштабова

Начелници генералштабова оружаних снага земаља западне Африке састаће се у наредним данима како би припремили планове за могућу војну интервенцију у Нигеру.

То је изјавио у петак портпарол овог регионалног блока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Две недеље након што је војна хунта у Нигеру свргнула председника Мохамеда Базума у ​​седмом пучу који се догодио у некој земљи западе и централне Африке у последње три године, блок ЕКОВАС је наредио у четвртак да се резервне војне снаге ставе у стање приправности, пренео је Ројтерс.

Састанци начелника генералштабова такође указује на то да западноафричке нације интензивирају припреме за ангажовање трупа и могућу војну интервенцију против пучиста у Нигеру.

„Један (састанак) је планиран за следећу недељу“, рекао је портпарол ЕКОВАС-а.

Војни званичници Нигерије и Обале Слоноваче најавили састанак који би данас требало да се одржи у Гани. Предложена војна интервенција по свему судећи није унела раздор и продубила сукобе у овом стратешки важном региону где су западне силе због бројних државних удара постепено губиле утицај, док Русија успешно јача свој утицај, наводи Ројтерс.

У петак су се хиљаде присталица вођа пуча у Нигеру окупиле у близини францускевојне базе на периферији главног града Нијамеја.

Демонстранти су узвикивали „доле Француска, доле ЕКОВАС“. Многи су махали руским и нигерским заставама и клицали у знак подршке новом лидеру земље, генералу Абдурахаману Тијанију, пренео је портал Ал Арабија.

Изабраног председника Нигера Мохамеда Базума збацили су са власти 26. јула чланови његове гарде, на челу са Тијанијем, и затворили га у председничкој палати.

Тај потез осудиле су земље западне Африке, Уједињене нације и западне земље, укључујући Француску, бившу колонијалну силу и блиског савезника Базума.

Француска у Нигеру држи око 1.500 војника, који су тамо били послати да помогну у осмогодишњој борби против побуне исламистичких екстремиста.

Француска је прошле године повукла своје снаге из суседног Малија и Буркине Фасо, након што су и тамо војне хунте збациле изабране лидере.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг