Свет

Украјина у великом проблему?

Украјини понестаје опција у контраофанзиви против руских снага, пошто се временски оквир Кијева за постизање напредовања затвара, пише Вашингтон пост.

У чланку објављеном у недељу, амерички лист тврди да украјинска контраофанзива, која је покренута почетком јуна и у почетку се очекивало да ће Кијев вратити велике делове територије, тренутно „показује знаке одуговлачења“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински и западни званичници можда позивају на стрпљење, али „временски прозор за Украјину за извођење офанзивних операција је ограничен“ због „негостољубивог времена“ у региону у јесен и зиму, наводи се у чланку.

„Без напреднијег наоружања предвиђеног за јачање линије фронта или потпуно ангажованих снага које се и даље држе у резерви, мало је вероватно да ће Украјина моћи да обезбеди продор у контраофанзиви, према аналитичарима“, пише Вашингтон пост.

У чланку се такође упозорава да „немогућност демонстрирања одлучујућег успеха на бојном пољу украјинске војске изазива страхове да сукоб постаје ћорсокак и да би међународна подршка могла да еродира“.

Очекује се да ће се позиви Вашингтону да смањи своју војну и финансијску помоћ Украјини „појачати“ након председничких избора у САД 2024. године, додаје се у саопштењу.

Извор: Новости