Издвајамо Православље

ВЕРОВАЊЕ НА ИЛИНДАН: Ево шта значи ако на Светог Илију пада киша

Фото: Јутјуб

Верници данас славе име свеца Илије Громовника, највећег светог пророка у православљу, који кажњава непослушне громом, градом и сушама

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Илиндан, дан који је посебан по много чему! Свети Илија рођен је у Тесвиту у Израелу, у 9. веку пре Христа (816. године). Због места у којем је рођен, прозвали су га Илија Тесвићанин. Према предању, кад се родио, његов отац Савах видео је анђеле Божје око детета, како огњем дете повијају и пламен му дају да једе. То је било предсказање Илијиног пламеног карактера и његове Богом дане огњене силе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сву младост своју провео је у молитви, повлачећи се често у пустињу, да у тишини размишља и моли се. Предање каже и да ће се Свети Илија Громовник вратити пред крај света, како би зауставио Антихриста.

За Светог Илију се каже да је непоколебљиви светац, јер својим громовима пржи и пали сваког грешника без могућности искупљења греха.

Наиме, сви знамо за ону стару изреку: Од Светог Илије сунце све милије, што значи да се лето ближи крају. Пошто овај дан пада почетком августа, обично је то најсушнији период у години и није неуобичајно да управо на Илиндан севају муње и чује се грмљавина.

Православни хришћани верују да се Свети Илија вози пламеним колима и зато се кад грми каже да то тутње коњи Илијини.

Он је тај који одређује где ће и кад падати киша, кад ће да буде суша. Овај светац доноси олују и непогоду, одлучује кад пуцају громови, ударају муње.

Мисли се да тада он гађа ђавола, јер народ тврди да свако место које је муњом погодио Илија означава и место где стоји ђаво.

Прича се да Илија заборави кад је његов дан, па сваке године пита своју сестру Огњену Марију, а она га слаже да је празник већ прошао да Илија не би громовима и муњама многе штете нанео. Зато се, кад грми на овај дан, каже: „Присетио се Илија“.

Због тога благу кишу на Илиндан (најсушнији дан у години) можемо сматрати само благословом.

Обичаји на Илиндан

Мед који се вади на Илиндан служио је као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

Свети Илија Громовник се слави као крсна слава.

Извор: magazin.novosti/