Свет

ВЛАДА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Бесне сукоби, на помолу грађански рат?

Етиопска влада је прогласила ванредно стање након вишедневних сукоба између војске и локалне милиције Фано у регији Амхара.

Борбе које су почетком ове недеље избиле у другој највећој регији Етиопије брзо су прерасле у безбедносну кризу. Регионална влада Амхаре затражила је додатну помоћ од федералних власти за успостављање реда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу канцеларије премијера Абија Ахмеда, којим је објављено ванредно стање, није речено односи ли се само на Амхару или на целу земљу.

„Потребно је прогласити ванредно стање јер је постало тешко контролисати ситуацију редовним правним системом“, стоји у саопштењу.

Воде се интензивне борбе близу универзитета

Декларација даје влади овлашћења забране јавних окупљања, хапшења без налога и увођења полицијског часа. Фано је био кључни савезник војске (ЕНДФ) током двогодишњег грађанског рата у суседној регији Тиграј, који је завршио у новембру, али се однос погоршао због напора федералних власти да ослабе регионалне паравојне формације.

Два становника града Гондара у Амхари рекла су у петак да су се дан раније водиле интензивне борбе у близини универзитета.

„ЕНДФ је прво контролисао универзитет, али их је Фано потиснуо. Покушавали су да напредују до средишта града, али нису могли“, рекао је један становник.

Други, уједно и локални званичник, рекао је под условом анонимности да се војска повукла са универзитета. Члан Фаноа, који је такође хтео да остане анониман, рекао је да припадници милиције покушавају да опколе главни град Амхаре Бахир Дар. Рекао је да су заузели Мерави, град 30 км јужно од Бахир Дара.

Отказују се летови

Ројтерс није могао независно да потврди његове тврдње, а портпарол ЕНДФ-а није одмах одговорио на захтев за коментар. Мобилни интернет остао је у прекиду у регији, кажу становници. Етиопијан ерлајнс отказао је летове за три од четири аеродрома у Амхари у које лети, рекао је портпарол авио-компаније.

Насилни протести избили су широм Амхаре у априлу након што је Абиј наредио да се безбедносне снаге из 11 етиопских регија интегришу у полицију или националну војску.

Људи који протестују су рекли да је наредба требало да ослаби Амхару и учини је рањивом на нападе из суседних регија.

Савезна влада је то демантовала и рекла да је циљ био осигурати национално јединство.

Етиопија је мултиетничка и мултиконфесионална земља. Већину становништва чине православци, а 43,8 посто становништва припада овој религији.

Извор: Јутарњи лист