Русија

Оптужен је за издају

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјински суд одредио је јуче бившем министру владе Нестору Шуфричу притвор од 60 дана без могућности кауције због сумње да је починио издају.

Нестор Шуфрич оптужен је за одржавање контаката с одбеглим украјинским парламентарцем за ког истражитељи сумњају да је радио за руске безбедоносне службе и за подржавање планова за подстицање промосковског сепаратизма у источној Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новински извештаји цитирали су Шуфричеве адвокате који су рекли да ће се жалити на одлуку суда.

Шуфрич је дуго био члан политичких група пријатељских према Москви, укључујући једну странку која је забрањена од руског рата са Украјином у фебруару прошле године.

Био је министар хитних служби под председником Виктором Јануковичем, који је побегао из Украјине након масовне побуне 2014. која је покренула руско припајање Крима.

Истражитељи безбедоносне службе СБУ рекли су да је такође имао блиске везе с Виктором Медведчуком, пословним магнатом и бившим парламентарцем који је прошле године послан у егзил у Русију у замену за украјинске ратне заробљенике.

Истражитељи су рекли да је Шуфрич извршавао упутства руских и проруских званичника за промовисање промосковске политике унутар Украјине.

Извор: Б92/Индекс