Русија Свет

Запад у шоку! НОВА РУСКА РАКЕТА УШЛА У УПОТРЕБУ

НЕДАВНИ извештаји, ако су тачни, о оперативној употреби ракете Х-50 од стране Русије, украјинско руководство ће сигурно осетити језу низ кичму.

Извештаји су се први пут појавили у блогосфери на руском језику. Касније су почели да се појављују у традиционалним медијима. Росискаја Газета је 3. августа, позивајући се на неименоване медије, писала о расту производње и активној употреби Х-50.

ЗАШТО ЈЕ ТА РЕКТА БИТНА?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија има неколико способних крстарећих ракета, али све имају озбиљне недостатке у контексту рата у Украјини. Они су или веома тешке (Х-101, Х-55) или нису „стелт“ (3М14 Калибр, Х-55), или обоје (Х-55).

Неке немају опсег (Оникс). Они заиста добри – деструктивни и незаустављиви (Кинжал и Искандер-М) – су страшно скупи и могу се користити само штедљиво.

Проблем са тешким пројектилима као што су Х-101 и Х-55 је је да морају да буду подигнуте у ваздух да би их лансирали гломазни бомбардери. Топлотне сигнале са четири мотора бомбардера преузимају амерички СБИРС сателити чим бомбардери крену на таксирање, дајући Украјини упозорење 1 до 2 сата раније од напада!

Након њиховог лансирања из бомбардера, амерички сателити вероватно прате топлотни потпис турбомлазних мотора који покрећу тешке ракете, без обзира на ЛО (ниско видљиво) обликовање пројектила!

Лакше ракете које нису ЛО лако се прате украјинским радарима за надзор и противваздушну одбрану (АД), као и AWACS САД/НАТО. Многи од њих су оборени пре него што стигну до својих циљева.

Оно што Русији највише треба, а што нема је пројектил налик Сторм шедоу/Сцалп-ЕГ са дометом од 1500 км. Па, Х-50 је управо то!

ДА ЛИ СУ ИЗВЕШТАЈИ О УПОТРЕБИ Х-50 ВЕРОДОСТОЈНИ?

Један од разлога зашто би извештаји могли бити веродостојни је тај што је украјински Генералштаб средином априла 2023. први изјавио да Русија оживљава производњу до сада неактивног пројекта ракете Х-50.

Портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат рекао је медијима да Русија жели да оживи старе пројекте, попут планова за производњу ракета Х-50.

-Раније је пројекат Х-50 био непрактичан за Русију јер су имали бољу ракету – Х-101, рекао је Игнат.

Заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Украјине Алексиј Хромов рекао је да Русија намерава да масовно производи крстареће ракете Х-50 до јесени ове године.

Неко време ће се акумулирати залихе таквих производа, које ће потом почети да се користе у ударима на украјинске циљеве.

Х-50 КАРАКТЕРИСТИКЕ

Конструкторски биро Радуга из Дубне развио је Х-50 у оквиру програма Х-СД (Среднеи Далности, средњег домета). Истраживачки и развојни рад на Х-СД почео је почетком 1990-их, али је касније суспендован на неколико година.

Према Janes магазину, Х-50 је дугачак око шест метара и тежак око 1.600 кг. Покреће га ОМКБ изделије 37-04 (или ТРДД-50Б) турбовентилаторски мотор.

Процењује се да ће ракета имати домет од преко 1.500 км, крстарећу брзину од 700 км/х, а максималну брзину од 950 км/х. (Брже крстарење би резултирало краћим дометом.)

Процењује се да ракета има бојеву главу тежине 450 кг.

Оквир ракете има спљоштени попречни пресек и фасетиране стране. Облик комбинује захтеве ниског радарског попречног пресека и најефикаснијег коришћења капацитета одељка за оружје тешког бомбардера када је напуњен на ротирајући носач са шест пројектила.

На неколико начина, Х-50 се појављује као минијатуризовани Х-101. Као и Х-101, Х-50 представља најсавременију технологију крстарећих ракета. Обе ракете имају:

-ЛО обликовање; Композитни оквир авиона за смањење радарског потписа; ИНС навигација са фиксирањем САТНАВ / ТЕРЦОМ (поређење терена); Оптичко / ИР препознавање циљева;

Електро-оптички дигитални корелациони систем Х-50 за навигацију и препознавање циљева, назван „Отблеск“, је отприлике аналоган америчком DSMAC-у.

Х-50 је око 1,5 метара краћи од Х-101 и око 800 кг лакши. Обе ракете имају бојеву главу од 400-450 кг.

Због своје мање величине, Х-50 носи мање горива и самим тим има мањи домет. Процењени домет за Х-101 је 5.500 км, а за Х-55 само 1.500 км.

ПРЕДНОСТИ РАКЕТЕ Х-50

Будући да је мањи, Х-50 вероватно има нижи радарски потпис. Поред тога, оспособљен је за лет на малим висинама и има одбрамбени пакет који се састоји од EW и топлотних мамаца. Не само да пројектил може да избегне детекцију радара, већ може да се заштити и од ваздушне одбране и ракета ваздух-ваздух опремљених РФ и ИИР трагачима.

Х-50 може да продре кроз тешко брањен ваздушни простор боље од било које друге руске крстареће ракете.

Да би негирао супериорност руских ловаца, Запад је великодушно пренео своје најбоље противпожарне системе у Украјину. Х-50 је оспособљен да лети неоштећен кроз ваздушни простор заштићен НАСАМС, ИРИС-Т и Патриот системима.

У контексту Украјине, краћи домет ракете Х-50 од 1.500 км је благослов, а не хендикеп. Осим што ракету чини невидљивијом, чини је јефтинијом и исплативијом.

Мања величина и већа брзина Ту-22М3 ће закомпликовати откривање лансирања пројектила и вероватно ће омогућити да се платформа за лансирање приближи бојишту, смањујући време лета и упозорења.

ЗАКЉУЧАК

Нико није видео Х-50, и нико није обавештен о карактеристикама ракета Х-50.

Попут слепаца у басни – Пет слепаца Хиндустана – могли бисмо рећи да је Х-50 минијатуризовани Х-101 или сенка олује. У сваком случају, делимично бисмо били у праву.

Како год да погледате ракету, њено оперативно увођење у специјалну војну операцију у Украјини вероватно ће Русији донети озбиљну предност, као и хеликоптер Ка-52, дрон Ланцет и клизна бомба ФАБ-500М62.

 

Извор: Новости.рс/ eurasiantimes.com

Ознаке