Свет

Из Кијева се огласили поводом спекулација да ће Украјина признати Косово

Шеф спољнополитичког Одбора украјинске Раде појаснио је дилеме у вези косовског проблема

Шеф спољнополитичког Одбора украјинске Раде Олександр Мережко изјавио је да одлука да ли ће Украјина признати независност КиМ припада Володимиру Зеленском.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за РТК рекао да пре доношења такве одлуке морају да се одмере плусеви и минуси, да се узму у обзир политичке последице.

Да ли ће до признања Украјине доћи након завршетка тамошњег рата, Мережко каже да је за сада тешко тврдити, али да је оптимиста да то може да се догодити.

Према његовим речима многа питања која изгледају проблематична или контроверзна у Украјини имају тенденцију да се одлажу до краја рата.

– Сада смо забринути за свој опстанак, боримо се против веома моћног непријатеља и стога смо склони да одлажемо нека тешка и компликована питања, али у исто време видимо, опет овде говорим са политичке тачке гледишта, види се да наши савезници који су нам помогли да опстанемо, подржавају Косово, они су вец́ признали Косово и то је један од аргумената у корист признања – рекао је он.

Додаје да ће та одлука зависити много од политике ЕУ.

– Украјина је кандидат за улазак у ЕУ, такође, морамо да координирамо спољну политику са ЕУ. Много ће зависити од става ЕУ према Косову – закључио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs