Свет

АМЕРИКАНЦИ ШОКИРАЛИ УКРАЈИНУ: Изнели црне прогнозе о контраофанзиви, па признали

Украјинске снаге ће морати да паузирају за неколико недеља да би се обновиле и опоравиле након летњих борби, пише Њујорк тајмс, позивајући се на изворе.

Званичници у Вашингтону сугеришу да украјинске војне снаге неће моћи да пресеку руски копнени мост ка Криму у оквиру своје контраофанзиве или да постигну друге кључне циљеве, пише амерички лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска војска исцрпљена, залихе опреме десетковане

„Неки амерички званичници истичу да се чини да украјинска контраофанзива вероватно неће испунити своје стратешке циљеве“, објавио је лист у чланку у петак.

Снаге Кијева се боре да остваре циљ да дођу до Азовског мора у руској области Запорожје, јер су се минска поља која су поставиле московске снаге, како кажу, показала као „моћна одбрана“, додаје Тајмс.

Према америчким званичницима, извођење офанзивних операција би такође ускоро постало још теже за Украјину „пошто тло постаје мекано и блатњаво“ у региону.

Осим тога, у чланку америчког листа се додаје да су неки у Вашингтону упозорили да ће „у року од неколико недеља украјинској војсци требати време да обнови своје залихе опреме и одмори снаге исцрпљене летњим борбама“.

Кијев изгубио преко 71.000 војника и 540 тенкова од почетка лета

Украјинска контраофанзива је покренута почетком јуна, иако је Кијев до сада известио само о заузимању шачице малих села која су удаљена од главних руских одбрамбених линија.

Председник Владимир Путин рекао је раније овог месеца да је Украјина изгубила више од 71.000 војника и преко 540 тенкова од почетка лета, а да није успела да постигне значајније резултате на бојном пољу.

Председник Владимир Зеленски рекао је у петак новинарима у Вашингтону да ће Кијев „учинити све да не стане током тешких дана у јесен са лошим временом и зими“.

Зеленски је рекао да Украјина има „веома, веома свеобухватан план“ за „деокупацију“ Артјомовска (познатог као Бахмут у Украјини) и још два града, која је одбио да именује, у наредним месецима.

Украјина је претрпела огромне губитке покушавајући да одбрани Артјомовск, а стратешки град у Доњецкој Народној Републици је ипак пао под руску контролу у мају, после вишемесечних борби.

Извор: Информер/РТ