Свет

ПОЧИЊЕ НОВА ЕТАПА РАТА У УКРАЈИНИ: Запад отворио Пандорину кутију и најавио ужас

Рат у Украјини прелази у фазу ваздух-море. Украјинске оружане снаге добијају велики број ракета дугог домета, што би могло да постане озбиљан проблем за Русију, изјавио је ветеран руских специјалних снага Дмитриј Соин.

– У контексту чињенице да не говоримо о једној акцији, већ о новој страници у вођењу непријатељстава у Украјини, постоји још неколико убедљивих чињеница. Дуго се водила расправа о томе, да ли ће Немачка испоручити Украјини далекометне високопрецизне ракете Таурус. Сећате се мог става, ја сам полазио од тога да ће Запад подићи температуру – рекао је Соин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како он каже, Немци су дуго оклевали, давали контрадикторне изјаве, а сада је, коначно, процурила информација, да ће у блиској будућности испоручити прву серију „Тауруса“, која је процењена на 45 пројектила.

– Таурус има домет од 500 километара, има главу за навођење ултра-високе прецизности, и веома моћну бојеву главу од 480 кг. Таква бојева глава може да сруши прилично велику зграду- ако удари у неку врсту условног штаба, онда ће највероватније, бити потпуно уништена. Таква ракета може да погоди подземне бункере контролних система, и наравно, приступачније циљеве као што су складишта, комуникациони центри, базе са горивом и мазивима – све је то у домету „Тауруса“. Паралелно с тим, према информацијама које круже, Америка ће испоручити малу серију АТАЦМС-а за Украјину – каже руски специјалац и додаје:

– Ова мала серија се процењује на 30 пројектила. Ако се то сабере са немачким пројектилима, ово је већ 75 пројектила. С обзиром на то, да имају повећан домет и бојеве главе са високим нивоом навођења, ово је већ прилично озбиљан проблем – закључује Соин.

Политиколог Алексеј Живов сматра да се напади на Крим дешавају у склопу борбе за Кримско-одески фронт:

– Говоримо о контроли украјинског бродарства, које је Русија забранила. Говоримо о могућности слетања са мора, на пример, у Одесу (или, у случају непријатеља, на Крим). Пред нама је пуноправни морски фронт.Задатак непријатеља је да истисне бродове и авијацију флоте, као и контролне органе Црноморске флоте од Севастопоља до Новоросије, чиме се отвора простор за саботаже, десантне операције и бродарство. Осим тога, напад на Крим а Севастопољ је најважнији мотивациони фактор. Крим је можда кључни регион у реторици власти Украјине и Русије. Удари против њега, у великој мери утичу на јавно мњење супротстављених народа – рекао је руски стручњак.

Извор: Информер/Медији