Свет

БИВШИ ШЕФ ЦИА ШОКИРАО ЗАПАД: Не постоји оружје за рат против Русије у Украјини

Бивши директор ЦИА, амерички генерал Дејвид Петреус, изразио је мишљење да не постоји оружје које би радикално преокренуло ток непријатељстава у Украјини, али сматра, да Запад треба да настави да јача подршку украјинским Оружаним снагама.

Како је раније известио бивши председник војног комитета НАТО генерални инспектор Бундесвера Харалд Кујат, снабдевање ловцима Ф-16 неће помоћи Кијеву да преокрене ток.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Украјинци показују неочекиване резултате. Нико није желео почетак трећег светског рата… Украјина је добила огромну помоћ од Сједињених Држава… Волео бих да се сада донесу неке одлуке које би имале катализаторски ефекат- тенкови М1, питање са Ф-16, и други системи наоружања. Много зависи и од офанзиве (АПУ) која се одвија. Не постоји једно оружје које би радикално променило ток рата“, рекао је Петреус, говорећи на Кијевском безбедносном форуму.

Он је напоменуо, да је реч о „читавом сету система“, који укључује касетно оружје. Он је изразио наду, да ће се подршка Украјини повећати током следеће фазе офанзиве, која ће бити после јесењег „офф-роада” када се заврши пауза због временских прилика.

Раније је високи званичник америчке администрације изјавио, да је Вашингтон одлучио да одобри трансфер америчких борбених авиона четврте генерације Ф-16 у Кијев из Данске и Холандије.

Бела кућа је потврдила, да ће Украјина добити борбене авионе трећих земаља по завршетку обуке својих пилота. Пентагон је такође приметио, да Украјина још нема неопходну инфраструктуру за смештај Ф-16.

Шеф руског министарства спољних послова Сергеј Лавров је приметио, да САД и њихови НАТО сателити стварају ризик од директног оружаног сукоба са Руском Федерацијом, што прети катастрофалним последицама.

Према његовим речима, то што Кијев има борбене авионе Ф-16 способне да носе нуклеарно оружје, Русија ће сматрати претњом са Запада у нуклеарној сфери.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО- а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, истакао је, да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоруком оружја Украјини. Кремљ је навео да пумпање Украјине оружјем са Запада, не доприноси успеху руско-украјинских преговора, и да ће имати негативан ефекат.

Лавров је такође навео, да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

Извор: Wебтрибуне.рс