Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ЕВТИХИЈА: Изговорите ове моћне речи

Свети Евтихије је напустио своје родитеље и дом у Севатопољу након што је чуо учење Исуса Христа. Придружио се апостолу Јовану Богослову кога је пратио на свим путовањима. Током тих путовања доста је научио од свог учитеља научивши се небеској мудрости.

Након тога сусрео је Светог апостола Павла кога је такође пратио и проповедао Јеванђеље.

Због овога се сматра да је Свети Евтихије и ученик Светог евангелиста Јована Богослова и Светог апостола Павла.

Након тога наставља да пролази земаљским шаром проповедајући Христа. Верује се да на тим потоњим путовањима није био сам већ га је увек пратио један анђео који му је давао снагу и унапред му говорио шта ће се догодити.

Светитељ је свуда са трпљењем подносио тамничке окове и мучења, јуначки страдајући за свог Господа.

Молитва која се изговара на данашњи дан:

Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Евтихије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Једном су га у тамници дуго морили глађу и њему је од Бога био послат хлеб, а донела га је невидљива рука. Овим хлебом се толико окрепио да уопште није осећао муке на које су га стављали. Другом приликом кад су га нагог обесили на мучилишту и почели да му стружу кожу, из његовог тела је кренула да тече крв која је испунила ваздух дивним мирисом. А када су га после овога бацили у ватру, изненада је загрмело са неба и пала је велика киша са снегом, па се ватра угасила, а светитељ је остао жив и неповређен, славећи Бога.

Касније су га предали зверима да га поједу, али су звери пред његовим лицем постајале кротки као овце. Најчудније што се десило је то што је лав који је био пуштен на њега проговорио људским гласом и громко је проповедао величину Господа и Спаса Исуса Христа и тиме је запрепастио све који су то гледали.

Зна се да је, на концу, свезан одведен из Ефеса у своју постојбину Севастопољ где је и скончао. Његову свету главу су одсекли мачем, а Господ Исус ју је овенчао дивним венцем победе.

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930