Русија

У РУСИЈИ ИЗБИЛИ ВЕЛИКИ НЕРЕДИ: Ситуација измиче контроли, хитно реаговала полиција (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Активиста за људска права Фаил Алсинов у руској републици Башкортостан осуђен је на четири године затворске колоније након што га је суд прогласио кривим за изазивање етничке мржње. Због тога су избили сукоби између његових присталица и полиције, пише Ројтерс.

Независне новинске куће на руском језику јавиле су да је полиција испалила сузавац након што је избила туча са великом групом људи који су се окупили у знак подршке активисти Фаилу Алсинову. Још увек није познато колико је особа приведено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Присталице тврде да је ово освета

Алсинов је оптужен да је вређао раднике мигранте у говору који је одржао прошлог априла на протесту против планова за ископавање злата у Башкортостану, који се налази на јужном руском Уралу у близини границе између Европе и Азије.

Његове присталице тврде да је случај против њега одложена освета за његову улогу у протестима пре неколико година у којима су активисти успешно блокирали планове за ископавање брда које локално становништво сматра светим.

– Велико хвала свима који су дошли да ме подрже. Никада ово нећу заборавити. Не признајем своју кривицу. Увек сам се борио за правду, за свој народ, за своју републику – рекао је Алсинов новинару онлајн медија.

Башкортостан, претежно муслиманска република са 4,1 милион становника, један је од више од 80 ентитета који чине Руску Федерацију. Алсинов је био лидер Башкорта, локалног покрета за очување културе, језика и етничког идентитета људи у региону, који је забрањен као екстремистичка организација 2020. године.

Извор: Информер