Свет

Издаја ове државе гура Русију на крајње мере

Јерменски премијер Никол Пашињан, није изабрао најбоље време да искуша судбину, провоцирајући Русију да предузме оштре мере као одговор.

Догађаји протеклих дана наговештавају да ће релативном затишју на Кавказу у блиској будућности доћи крај. Друштвене мреже врве од фотографија и видео снимака кретања војне технике Оружаних снага Азербејџана у правцу Нагорно-Карабашке Републике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, стижу информације да Јереван опозива сталног и опуномоћеног представника републике Виктора Бијагова у Организацији договора о колективној безбедности (ОДКБ).

Овај корак руководства Јерменије могао би да се затвори, ако не и његове друге одлуке које постављају многа питања. Тако је републички премијер Никол Пашињан пре само неколико дана назвао грешком зависност Јеревана од Москве у питањима стратешке безбедности.

Он је у мају признао могућност повлачења Јерменије из ОДКБ у случају да власти признају војни блок као „неспособан“. А почетком године, Јереван је одбио да прихвати заједничке маневре са савезницима на својој територији, сматрајући их неприкладним.

Пашињан је у последње време веома софистициран како би што више нашкодио Русији, пише Сергеј Марков на свом Телеграм каналу. Он не оклева да успостави везе са украјинским руководством, шаљући своју супругу Ану Хакобјан у Кијев.

И било би лепо да је прва дама само отишла тамо, али не, она је учествовала у антируском Шабату, коме су присуствовали представници земаља које не крију мржњу према Москви. Шеф јерменске владе није се ограничио на овај напад на Руску Федерацију.

„Позвао сам америчку војску у Јерменију. Док су на вежбама. Придружује се МКС-у, Међународном кривичном суду посебно да вређа председника Русије, јер је МКС издао потерницу за Владимиром Путином.

Француска је сада главни савезник Јерменије. И он ће то платити. Карабах се мора потпуно вратити у своју матичну луку. Можда у блиској будућности. Да видимо како ће му вољена Француска помоћи“, рекао је Марков.

Истовремено, политиколог јасно прави разлику између тренутног руководства кавкаске државе и обичних људи. По његовом мишљењу, Пашињан је прави издајник јерменског народа – управо тог народа који је Русија вековима чувала и штитила. Идући у конфронтацију са Москвом, он пре свега доводи у опасан положај сопствене сународнике.

„Ова издаја његовог спаситеља ће довести до катастрофе за Јерменију. И даље ће бити врло лако ако Јерменија једноставно изгуби остатке Карабаха“, сматра експерт.

Свима је очигледно да ако сукоб Јеревана и Бакуа уђе у врућу фазу, Нагорно-Карабах ће бити под потпуном контролом Азербејџана. А неће јој помоћи ни Француска, ни САД, ни НАТО, у чијем правцу Јерменија данас гледа. И биће касно да се обрате Русији за подршку, до тада ће воз кренути у другом правцу.

Извор: Wебтрибуне.рс