Свет

КИМ ЏОНГ УН СЕ ОГЛАСИО НАКОН САСТАНКА СА ПУТИНОМ: Ево шта је поручио

Фото: Јутјуб

МОСКВА – Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун рекао је данас председнику Русије Владимиру Путину да је уверен да ће руске снаге однети велику победу над својим непријатељима. „Уверени смо да ће руска војска и народ сигурно однети велику победу у светој борби за кажњавање зла”, рекао је Ким, а пренео је Би-Би-Си. Ким је понудио Путину „пуну и безусловну подршку” у „светој борби” за одбрану својих безбедносних интереса, очигледно мислећи на рат у Украјини, и рекао да ће Пјонгјанг увек бити уз Москву на „антиимперијалистичком” фронту, пренео је Глас Америке. Ким је оценио односе Северне Кореје са Русијом „главним приоритетом”.

Он је рекао да је са Путином у Восточном у руској Амурској области разговарао о тактичкој и стратешкој сарадњи, ситуацији на Корејском полуострву и ситуацији у Европи. Ким је на званичној вечери рекао да је током разговора са Путином постигао сагласност о даљем јачању стратешке и тактичке сарадње, као и о заједничкој борби за заштиту сувереног права на безбедност и стварању гаранција за трајни мир. Изразио је уверење да ће сусрет са Путином допринети да се пријатељски руско-корејски односи трансформишу у, како је навео, „нераскидиве односе стратешке сарадње”, пренеле су РИА Новости. Путин је рекао да је Кимова посета протекла у пријатељској атмосфери, пренеле су РИА Новости. Он је додао да Русија и Северна Кореја настоје да ојачају пријатељске односе и да делују у име мира, стабилности и просперитета заједничког региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли ће Русија помоћи Северној Кореји да изгради сателите, Путин је, како га цитирају руски државни медији, рекао да су „зато и дошли”. Он је додао да Ким показује велико интересовање за ракетну технологију и указао да Северна Кореја покушава да развије свемирски програм. На питање о војној сарадњи, Путин је рекао „разговараћемо о свим питањима без журбе. Има времена”. Путин је на почетку састанка пожелео добродошлицу Киму и рекао да му је драго да га види. Међу тачкама дневног реда њихових разговора навео је економску сарадњу, хуманитарна питања и „ситуацију у региону”.

Путин и Ким нису разговарали о нуклераном рату током сусрета, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, пренела је руска агенција РИА Новости. Лидери Русије и Северне Кореје састанак су започели на космодрому Восточни, најважнијем домаћем центру за лансирање у Русији, обиласком постројења за лансирање свемирских ракета Сојуз-2, током ког је Ким засуо руског свемирског званичника питањима о ракетама.

Ким и Путин су затим разговарали најпре заједно са својим делегацијама, а касније и „један на један”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Одлука да се састану на космодрому сугерише да Ким тражи руску техничку помоћ за сопствене напоре да развије војне извиђачке сателите, које је описао као кључне за повећавање претње својим нуклеарним ракетама. Последњих месеци Северна Кореја више пута је, без успеха, покушала да лансира у орбиту први војни шпијунски сателит.

Званичне фотографије су показале да је Ким био у пратњи Пак Тае Сонга, председника севернокорејског комитета за свемирску науку и технологију, и морнаричког адмирала Ким Мионг Сика, који су повезани са напорима Северне Кореје да се набаве шпијунски сателити и подморнице са балистичким ракетама са нуклеарним оружјем, објавило је јужнокорејско Министарство за уједињење. За Путина је сусрет са Кимом прилика да се попуне залихе муниције које је истрошио у 18 месеци дугом рату, навео је Глас Америке. Северна Кореја можда има на десетине милиона застарелих артиљеријских граната и ракета заснованих на совјетској технологији које би могле да дају огроман подстицај руској војсци у Украјини, кажу аналитичари.

Ким је, такође, довео Јо Чун Ријонга, званичника владајуће странке задуженог за политику муниције који му се недавно био придружио у обиласцима фабрика за производњу артиљеријских граната и пројектила, наводи Јужна Кореја. Очекује се да ће Ким затражити економску помоћ, као и војну технологију. Заменик министра спољних послова Андреј Руденко рекао је да би Русија са севернокорејском делегацијом могла да разговара о хуманитарној помоћи, преносе руске агенције. Споразум о оружју би значио кршење међународних санкција које је Русија подржавала у прошлости, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг