Свет

КОПИЛОТ НАМЕРНО СРУШИО АВИОН И УБИО 150 ЉУДИ! Пилот узалуд викао: ПУСТИ МЕ УНУТРА ДОЂАВОЛА! Ево шта се дешавало на кобном лету

Фото: Јутјуб

Директор Германвингса Томас Винкелман рекао је да је „ово заиста најгори догађај у историји компаније“

Страшна трагедија која се догодила те 2015. године оставила је читав свет у шоку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француски тужилац рекао је тада на конференцији за новинаре да је копилот авиона Џерманвингса који се срушио у марту 2015. године у француским Алпима, при чему је погинуло 150 људи, намерно срушио авион.

Држављанин Немачке који је сам контролисао авион Ербас А320 пошто је капетан изашао из пилотске кабине одбио је да поново отвори врата и притиснуо дугме које је авион увело у кобни зарон, рекао је тужилац Марсеја Брис Робин на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

– Намеравао је да уништи авион – рекао је он.

Он је говорио и о транскрипту последњих 30 минута разговора двојице пилота.

Првих 20 минута њиховог разговора био је пријатељски, затим је копилот преузео контролу над авионом када је пилот отишао да обави нужду, пише Тхе Гуардиан. Када је био сам у кабини, копилот је убрзао спуштање. Тужилац је то дело оценио као добровољан. Чују се бројне молбе пилота да га пусти у кабину. Куца на врата, али одговора нема. До ударца се такође може чути и дисање копилота.

Тужилац је открио и идентитет копилота. Реч је о Андреасу Лубицу (28). Рекао је да то не може назвати самоубиством, али да је то легитимно питање. Он је рекао и да нема елемената који би указивали да је реч о терористичком акту.

Лубиц је нормално дисао у тренутку удара, утврдио је тужилац. Током 10-минутног спуштања није ништа рекао.

– У кокпиту је владала апсолутна тишина. Ништа, ни једну реч у последњих 10 минута – рекао је тужилац. Непосредно пре удара чуо се плач – рекао је он.

После конференције за новинаре француског тужиоца Бриса Робина реаговао је Германвингс. Они су на Твитеру објавили да су потресени узнемирујућим изјавама француских власти. На конференцији за новинаре у Берлину, немачки министар саобраћаја је откриће из Марсеја назвао шокантним. Он је рекао да је теорија да се авион намерно срушио веродостојна.

После конференције за штампу француског тужиоца Бриса Робина, челници Луфтханзе и Џерманвингса потврдили су на конференцији за новинаре у Келну да су од тужилаца у Марсеју сазнали да је копилот, изгледа, спречио пилота да се врати у кокпит. – Ово нас оставља апсолутно без речи – рекао је портпарол.

– Могу само да поновим оно што сам говорио протеклих дана. Дубоко смо шокирани – рекао је он.

Директор Германвингса Томас Винкелман рекао је да је „ово заиста најгори догађај у историји компаније“.

Немачки државни тужилац је потврдио: Само један од двојице пилота је био у кокпиту

Подсетимо, немачки државни тужилац Кристоф Кумпа потврдио је раније у четвртак Ројтерсу да је само један од двојице пилота био у кокпиту када се авион који је летео из Барселоне за Диселдорф срушио у француским Алпима, преноси Гардијан.

– Један је био у кокпиту, а други није – рекао је Кумпа и додао да су информације добијене од француских истражитеља. Рекао је да не зна да ли је у кокпиту био капетан или копилот.

Пилот је остао закључан ван пилотске кабине

Један од два пилота авиона Џерманвингса остао је без пилотске кабине пре него што се авион срушио, рекао је извор близак истрази за АФП у четвртак, пренео је Иахоо Невс.

Снимак из кокпита открива да је једно од седишта померено уназад и да су се врата кокпита отварала и затварала. Затим се чује куцање, рекао је извор и додао да се након тога није чуо разговор до тренутка удеса. Неколико тренутака пре изласка на планину може се чути и аларм који указује на близину тла, наводи извор.

Њујорк тајмс је цитирао вишег војног званичника укљученог у истрагу који је рекао да подаци из црне кутије указују да је пилот насилно поново ушао у кокпит.

– Човек напољу лагано куца на врата, али одговора нема. Онда куца јаче и нема одговора. Можете чути како покушава да развали врата – рекао је за Њујорк тајмс високи војни званичник.

Стручњак: Можда је пилот одлучио да изврши самоубиство

Потонуће авиона Џерманвингса док није ударио у планину је можда било намерно, односно можда је то била одлука пилота који је остао у пилотској кабини да изврши самоубиство, сматрају француски ваздухопловни стручњаци, преноси Тхе Индепендент.

Наиме, после информација да је један од пилота остао закључан ван пилотске кабине, француски стручњаци су за АФП рекли да догађаји указују да се ради или о самоубиству или о изненадној болести пилота у кабини. Пошто је донета свесна одлука да се авион спусти у благу силазну путању, сматрају да је мало вероватно да је у питању болест.

Међу погинулима и две бебе и 16 тинејџера

Немачка авиокомпанија Џерманвингс саопштила је да су у авиону, који се са 144 путника и шест чланова посаде срушио на југу Француске, биле и две бебе.

Истовремено, медији су објавили да се у авиону налазило 16 тинејџера и две њихове наставнице из немачке гимназије, који су се враћали кући после размене ђака.

Представници немачке компаније су одржали конференцију за новинаре на аеродорму у Диселдорфу, где је авион требало да слети, на којој су званично потврдили пад летелице и изјавили саучешће породицама жртава.

Извор: Курир.рс/Вечерњи лист