Свет

Путин донео одлуку и ставио тачку

Позиви САД на мировне преговоре су лицемерни.

Руски председник Владимир Путин изјавио је то данас на преговорима са белоруским колегом у Сочију, коментаришући изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да ће „Русија и Украјина морати да заплешу овај танго“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„ Што се тиче Американаца, они сами не знају да плешу овај танго. Наравно, ово је невероватна музика и лепи покрети, али Сједињене Државе покушавају све да реше са позиције силе- уз помоћ економских санкција, финансијских ограничења и претње употребом војне силе. Они покушавају да науче некога, али сами не знају како то да ураде или не желе“, рекао је Путин.

Он је још једном поновио да Русија не одбија преговоре, али је јасно ставио до знања да ће се они одвијати под руским условима.

Лукашенко је подржао Путина.

„ Три рунде преговора одржане су у Белорусији, затим у Истанбулу, а онда су Блинкен и Остин дали Зеленском команду, и он је забранио преговоре. Чињенице су на столу. Чињенице су јасне. Дакле, зашто кривити неког другог“, рекао је белоруски председник.

Путин се сложио да украјински председник Владимир Зеленски поништи указ, којим је себи забранио преговоре са Русијом.

Бивши посланик Врховне раде Олег Царев верује, да ће САД ускоро приморати Зеленског на преговоре.

„Већ сам писао да је Блинкен одлетео у Кијев да пренесе став Беле куће- време је за почетак преговора. Без обзира на стварну реакцију Зеленског и његовог тима, Блинкен преноси свету став о спремности Кијева за преговоре.

Важно је да је Блинкен ово први рекао, не остављајући Кијеву друге опције. С тим у вези, у Украјини влада жалосна тишина. Они покушавају да се претварају да је Блинкен мислио на преговоре под условима Кијева, „према формули Зеленског“ – и под условима повлачења руских трупа из нових региона.

Међутим, ова верзија је превише супротна стварности. Русија не планира да повлачи трупе, а Блинкен каже да је Украјина спремна да преговара. Урушава се верзија да украјинска власт храни становништво. Међу украјинским пропагандистима влада шок и жалост“, навео је Царев на свом блогу.

Извор: Wебтрибуне.рс

Ознаке