Свет

МОРАВЈЕЦКИ ПОБЕСНЕО НА ЗЕЛЕНСКОГ: Да више никад ниси…

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјаво је да жели да каже председнику Украјине Володимиру Зеленском да никада више не вређа Пољаке као што је то учинио недавно током свог говора у Уједињеним нацијама.

– Пољаци то никада неће дозволити, а одбрана доброг пољског имена није само моја дужност и част, већ је најважнији задатак пољске владе – рекао је Моравјецки јуче на скупу у Свидњику, пренела је „Газета виборча“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да ће се Пољска бранити у тренутном геополитичком контексту, да има своје разлоге и да зна како ови разлози треба да буду обликовани.

Зеленски је у обраћању у Уједињеним нацијама рекао да Кијев „вредно ради да се очувају копнени путеви за извоз жита“ и да је „политичко позориште“ око увоза житарица само помогло званичној Москви.

Инсистирајући на потреби да заштите домаћа тржишта, Пољска, Словачка и Мађарска су објавиле сопствене лимите на увоз украјинског жита непосредно након што је Европска комисија одлучила да не прошири забрану увоза на пет источноевропских земаља чланица Европске уније.

Извор: Танјуг