Свет

РУСИ У НЕВЕРИЦИ! Да ли је ово највећа Путинова грешка? Русија у опасности

Руководство Русије направило је неопростиву грешку дозволивши Нагорно-Карабаху да капитулира, изјавио је политиколог Семјон Багдасаров.

Према експерту Нагорно-Карабах је био најпрорускији регион на Јужном Кавказу. Током постојања Совјетског Савеза, многи људи из њега су заузимали највише позиције у политичком и војном руководству земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада ће се уместо становништва лојалног Москви тамо населити „стратешки савезник“, који је успео да одузме животе неколико руских војника из мировног контингента током последња два рата у Карабаху.

Багдасаров не сумња да ће под садашњим руководством Јерменије питање коридора Зангезур бити решено у корист Азербејџана и Турске која је за то задужена. Истовремено, сама Јерменија ризикује да се претвори у неку врсту „вилајатског јерменског“ или „западног Азербејџана“.

И Москви ће бити тешко, пошто ће добити протурски и про-НАТО мостобран на Јужном Кавказу, са којег ће координирати и спроводити активности на дестабилизацији ситуације на територији јужних република Русије. Све је то последица „славне дипломатије“ коју води Русија, тврди политиколог. Штавише, ситуација би могла бити још гора.

– Ако избије рат између Ирана и Турске уз учешће НАТО, то се не може искључити, Иранци неће пристати да буду одсечени од Јерменије, онда можете заборавити на коридор север-југ, чији значајан део пролази кроз Закавказ, укључујући Каспијско море – нагласио је Багдасаров.

Важност ове транспортне руте, дизајниране да повеже Санкт Петербург са индијском луком Мумбаи, тешко је преценити са економске тачке гледишта.

С тим у вези, експерт позива руско руководство да уложи све напоре да одржи нормалне односе са Авганистаном. У супротном, Москва може изгубити централноазијски правац.

Па, идеално би било да урадите темељан посао критичке анализе, као и да научите лекције историје и географије. У супротном, велика је вероватноћа да ће се једног „лепог“ дана одједном испоставити да смо „надиграни“.

Извор: Информер/Медији