Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Ево шта је имао да поручи

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије на јавном сервису.

Председник је говорио о ситуацији на КиМ, говору у Уједињеним нацијама, инфлацији, изборима и осталим актуелним и важним темама за Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Спремни смо за изборе од 17. децембра“

– Добио сам писмо, ево званично. Морате да поштујете демократију и опозиционе странке, а нисам неко ко је одушевљен њиховим радом. Волео бих више одговорности посебно у тешким тренуцима за државу. Не би шкодило, људи би то умели да цене. Али они су рекли да је економија уништена, ни са чим од тога нисам сагласан и прихватио сам њихову идеју.

– Спремни смо за изборе од 17. децембра. Избори тада могу да буду. Биће парламентарни и покрајински и београдски и у још неким оштинама. Разговарао сам данас са градоначелником Београда, он ће бити кандитат СНС, то је предлог Милоша Вучевића. Биће ми част да будем на листи СНС, ако ме буду звали. Ако желе и у суботу 23, може, ако желе касније може и то, нека кажу. Ми смо спремни од 17. децембра.

– Ако буду тражили то од мене са највећим задовољством и са највећом чашћу. Ако то буду тражили од мене, ако им моје име нешто значи, ако им моје име не значи ништа, склонићу се радостан што сам некада могао тај странци да помогнем. Та странка је донела огромне промене, борила се за српски народ у најтежим условима, под најтежим околностима. Мислим да су показали како се земља води у све проблеме, рекао је Вучић.

– Стигла је нова оптужница против Војислава Шешеља и четворо његових сарадника за непоштовање суда. Тек да се на све ове притиске дода још нешто, навео је председник нову вест, коју је, каже, управо добио.

О инфлацији у Србији и у свету

У Србији је најнижа цена електричне енергије, хлеба, јаја“, истакао је председник о односу цена Србије и региона, наводећи да држава од нечега мора да живи, те да се мора изабрати између нпр. горива и хлеба.

– Ми делујемо антиинфлаторно кроз друге мере. Ја у економском смислу волим Америку. Ради колико радиш, толико зарадиш и то ти је то. Ми имамо европски рат који осећамо са свим својим последицама. Успевамо да земља економски напредује. Пензионери за који дан добијају 5,5 одсто повећања,14,8 одсто од јануара, што је 21,1 одсто кумулативно од јануара. Израчунајте колики је то новац. Држава је успела да га обезбеди и ти људи су то заслужили. Људи кажу: ‘Еј, како смо некад живели’. Нисмо, живели смо тешко, али спорије и ми смо били млађи, па нам се чини. Можда је било више стварних идеолошких борби

О разговору Лаврова и Дачића

– Лавров је рекао Ивици Дачићу да Украјина не говори стално о интегритету Србије. Иако ја морам да кажем да јесу у Атини. Зашто Србија инсистира на интегритету Украјине, питао је“, навео је председник и наставио:

– Лавров је рекао и да ми запад неће опростити онај говор – истакао је Вучић и додао да Руска Федерација има разумевања за позицију Србије.

– Ако се на једном месту одрекнеш принципа, принципи више не постоје. Година ’99. је она око које се ломе копља и што не умеју да објасне. Буде им кнедла у грлу. Покажени су правни принципи. Притом не мислим да смо ми били цвећке. Поставља се питање је ли Србија нападнута одлуком Савета безбедности? Није. Поштује ли се данас Повеља Уједињених нација на примеру Србије и резолуција 1244? Не поштује. КФОР и НАТО се стално позивају на свој мандат који су добили резолуцијом 1244. Нигде не пише могућност да они одбију захтев Србије за улазак њених трупа. Одбили су. Нигде не пише, не оставља се могућност да то буде могуће. Одбили су – истакао је председник.

– У неким тренуцима боље да будем господар неизговорених речи, казао је Вучић одговарајући на питање због чега је Немачка против Отвореног Балкана.

– Плашим се глобалних проблема који ће имати свој одраз и овде.

О говору у Уједињеним нацијама

– Пред улазак у студио, питали сте да ли је то историја, прошлост, садашњост или будућност. Све то заједно. Шта год неко рекао, мислим да сам обезбедио место Србије у историји где ће се људи сећати како је једна земља била слободарска, мала, а самостална и независна и имала председника који је смео да изнесе такав свој суд. Сам сам говор писао, имао сам три предлога говора. Ти људи су изузетно писмени, образовани. Највећи део говора је потпуно без ичије помоћи. Све сам сам написао што се тиче ових највећих тема, суштинских, националних, државни

– Да ли сам имао лични мотив да то остане записано као нешто што сам ја рекао? Сигурно. То је сушта истина. Како бих то говорио истину да не критикујем дупле стандарде? Значи морао бих да лажем. Али говорио сам истину, иако знам да ћу платити ја цену за то. Али сам био сигуран да Србија неће платити. Више нисам сигуран – истакао је председник и додао:

– Србија је самостална, војно неутрална земља, нису нам потребни спонзори, већ партнери. Мислим да је важно да сами чувамо своје небо, своју земљу, бринемо о својој будућности и доносимо одлуке. Самостална Србија је нешто чиме се поноимо, нама нико са стране не одлучује каква ће Влада да буде. То је немогуће.

– Србија 60 одсто своје размене има са земљама ЕУ, Кина расте значајно, Емирати расту, Саудијска Арбанија тек почиње. Са Азербејџаном правимо уговор, преко 300 милиона евра за нашу наменску индустрију. Свакако нам је ЕУ најважнија – у политичком и економском смислу. Тренутно други пут не постоји. Да ли ће неки мој наследник да мисли другачије… ко зна.

О СИТУАЦИЈИ НА КИМ

Председник је на почетку говорио о изјави Едија Раме да је обележавање Дана жалости у Србији погрешно.

– Србија наиме обележава Дан жалости због трагичних догађаја на КиМ. Због смрти свих људи из угла Устава РС, сви су држављани наше земље. Србија има Дан жалости и због тројице Срба и убијеног полицајца. То је цивилизацијска, озбиљна и одговорна одлука. Еди Рама није говорио истину. Ми смо прогласили због свих догађања и убијених лица. Није први пут да не говоре истину. А сада ћу вам рећи како изгледа то лциемерје. Подсетићу вас шта се догађало пре само 8 година, 2015. године. Тада је дошло до великог сукоба у Куманову између ђравих терориста који су тада напали Македонију, суверену државу, земљу чланицу УН, погинуло је чак 8 полицајаца. Тада нам ни Рама нити било ко из ЕУ није држао придике – рекао је Вучић и показао слике „државсне сахране у Приштини“ 2015. године, у униформама УЧК. рисутни су били од Исе Мустафе, који је самном преговарао. То је комеморација свим Албанцима убијеним у Куманову. Пуна хала, све организовано. И ником ништа. И то није крај.

Председник је потом показао слику споменика Бег Ризају.

Ово је Бег Ризај, један од убијених терориста, а ово је споменик подигнут њему у Дечанима чувеним. Споменик обилази и полаже свеће Рамуш Харадинај. Толико о њиховим принципима, евроспкој будућности и свему другом.

Како каже, одвратније је оно што се дешавало у нашој јавности.

– Најпре су говорили како је потребно да имамо дан жалости, „али власт то не сме да уради јер мора некога да слуша споља“. Када је влада то учинила на цивилизацијски, одмерен, озбиљан и одговоран начин, онда су рекли „а кога ми то жалимо“. Ако ви не жалите никога, ми имамо кога да жалимо.

Вучић истиче да Срби који су погинули на КиМ за њега никада неће бити терористи.

– Убијени Срби су проодични људи, очеви убијене деце. Ми ћемо свој посао у складу са законима Републике Србије да обавимо. И то значи да ћемо се понашати као правна држава, да ћемо гледати, да испитамо све што се догодило, али данас, као што кажем, знамо много више. Ми смо се запрепастили чињеницом да је Еулекс одбијен и да Еулекс ћути, да не издаје јавно саопштење за то да иде у оперативну акцију на север Косова. Тражићу да нам покажу из дрона убиство полицајца. Како ствари стоје они су постављали барикаде, а не замке јер је реч о људима који су после Куртијевог терора, 10, 11 година од Бриселског споразума, сваког дана од убијана, шиканирања, малтретиранај Срба. Имао сам тешке разговоре тада и са Миланом Радојичићем и са другима и морао сам да их разумем. Молио сам их да се повуку тада са барикада.

Како каже, Кејфоров извештај са барикада говори о томе да су возила спојена старим експлозивом и старим жицама.

– Ако би неко дошао тешким возилима да би то експлодирало и то би спречило акцију уклањања возила. Овај полицајац је био рањен јер је наишао на жицу која спаја та возила. Од експлозива. Тада је дошло до размене ватре. Рањен је од експлозива који је постављен. Ми ћемо свој посао у складу са законима да обавимо. Понашаћемо се као правна држава, запрепастили смо се чињеницом да Еулекс ћути и не иде у оперативну акцију. Они су задржани у оперативној сали где су пратили где се ко креће. Чудно да сви ћуте о томе. Кажу да су одбијени од Приштине јер је Приштина знала кога шаље у акцију и шта је намера према Србима. Одбијајући Еулекс кренули су да убију све Србе. Сад крећу са смањивањем свог „херојског дела“. Еулекс је одбијен да иде у оперативну акцију на север Косова. Они су задржани у централно оперативној сали из које су могли да прате где се ко креће. Они су рекли Еулекс не може да иде у акцију. Чудно. Чудно да ћуте сви о томе. Кажу да је то била координисана акција КФОРА, Косовске полиције и Еулекса. Што није ишао ЕУЛЕКС? Што не кажете да сте одбијени од Приштине. Одбијени су, зато што су они знали кога су слали у ту акцију и шта им је намера ка Србима. Они су одбијајући ЕУЛЕКС пошли да ликвидирају све Србе. Да ли их је било 30, 40, пошто видите да то сваки дан повећавају. Прво је било 20, сад је 60. Сада крећу са смањивањем својих херојских дела. Прво су рекли да има 7,8,9, 12 убијених Срба. Има тројица убијених Срба. Тројица су ухапшена, господин Толић је рањен. Убијени су Недељковић, Мијаиловић и Миленковић. Миленковић и Мијаиловић из Лепосавића, 35 и 50 година, и Недељковић, 31. Мијаиловић, и ми ћемо то да испитамо, пошто видим да нико тиме не жели да се бави. Чекамо потврду за Мијаиловића, имамо лица која су спремна да буду заштићени сведоци, који ће рећи да је убијен, оверен, хладнокрвно убијен. Ја сам данас разговарао са његовом супругом, било ми је тешко то да јој кажем.Тражили смо да иде један наш стручњак на обдукцију, посебно су правили проблем око Миленковића, јер је за њега имамо податак да је упуцан са око 12 метара у тренутку кад је бацио пушку и подигао руке. Рекли су јој, они имају двоје деце, Милу и Ђорђа, 12 и 8 година стари, и пошто нема живе родитеље, а мора ДНК да се покаже, да мора децу да им доводи у Приштину да би се показало да је то он. Не може она да дође да покупи мртво тело свог супруга. Толико су се иживљавали.

О случају Милана Радојичића

Вучић наводи да се Милан Радојчић никада није скривао и није стидео своје улоге.

– Милан Радојичић се никада није скривао и стидео ни своје улоге. Друго је шта ја мислим о нечему што се догодило, што није било свакако за Србију добро и Србији ништа добро није могло да донесе. Он ће свакако одговорити позиву надлежних органа РС. Уверен сам да ће бити саслушан, налази се на територије централне Србије. Он није рањен, он је човек који себе сматра борцем за слободу, својих другова се никада није одрекао и никада неће, али постоје ствари и питања на које ће морати да одговори. Куртију сам рекао да Срби више немају куд, да их је све окренуо против себе, да неће седати на трактор и сви ће да се боре. Макар сви главу изгубили. То сам рекао и пре три дана. То сам рекао и дан уочи и месец дана уочи. И пре годину дана. То сам стотину пута рекао.

– Не можете да оправдате убиство човека, убиство полицајца. Без обзира што тај полицајац по закону нема шта да тражи на северу. Не можете да оправдате убиство човека. Нема оправдања за то. За то надлежни органи морају да реагују. Курти је систематски уништавао и уништавао српски народ. Он мрзи српски народ. Он мисли да су српски народ, Рашић, Радомировић и остали бедници, који служе свима против сопственог народа, рекао је председник.

„Тражићемо све механизме и борићемо се“

– Ја знам кроз шта ти људи пролазе, ја на то упозоравам више од годину дана. Када је то дошло до ивице, ја од тада то говорим свима, ја те упозоравам зао што нисам ћорав и нисам глуп да не видим шта радите српском народу. Ситуација ври! Може да прича ко год хоће, шта год хоће. И Курти је ујединио све Србе, на све могуће начине. Шта очекујете? Да буде као колона из Карабаха? Неће бити! Годину дана имам информацију да се људи спремају на отпор. Замерили су ми јер сам их позивао да уклоне барикаде. Али ти људи живе други живот – њих малтретирају и пуцају на њих – рекао је Вучић и додао:

Позивам Србе да покушамо, да се склони Куртијева полиција, да нам последња опција буде да штитимо животе. Мир је наш интерес и молим их за то, али разумите да ти људи пролазе кроз пакао.

Главни идеолог Свечља лагао је, преко београдских медија, да је убијен и Вулинов телохранитељ, па он је један дан био у његовом обезбеђењу пре 10 година један дан, када је он ишао у Грачаницу. Кажу „ето доказа да је умешана БИА“.

– Главни идеолог Свечља лагао је да је убијен и Вулинов телохранитељ, па он је један дан био у његовом обезбеђењу пре 10 година. Испитујемо и поменути документ. Кажи у ево га документ који показује шта је Војска Србије наводно дала. А на документу оно што вам иде уз нешто, никакав примо-предајни документ. Испитујемо и поменути документ. Нема никаквог реверса. Све што су говорили лагали су. Покажите ми коме би у Београду то одговарало. Ово су искористили на најпрљавији начин. Када убију осам полицајаца то је ослободилачки чин, а Срби су терористи и дивљаци – истакао је Вучић и наставио:

– Неко мора да води земљу, да видимо цену, да проценимо која је то граница докле можемо да трпимо, док не изађемо са оним што је наш захтев. Да пробамо све мирно да решавамо, да пробамо дијалогом да решавамо, да пробамо, неко мора да Куртија натера да формира Заједницу српских општина. Кад има Заједница српских општина, онда је цела полиција на северу у српским рукама, у рукама српских полицајаца. И зато он то неће. И зато им је ово свима добродошло.

– Да смо интервенисали с правом би ме питао неко, а што сам изгубио пет хиљада људи. Шта год урадио, нема добре одлуке за мене. А ја морам да је донесем. Неко мора да је донесе. Тражићемо све механизме и борићемо се. Ово ће озбиљно да их уздрма, зато што знају да сазнајемо све више како се то дешавало. И шта је све било. Ја ћу да поновим оно што сам рекао, то се неће догодити док сам председник Републике, а то не мора да буде ни пун мандат, али се у том делу, док јесам, неће догодити. И то је оно што морају да знају, ја сам се заветовао и на Устав Србије и на Мирослављево Јеванђеље и водићу рачуна и те како о томе и то људи у Србији целој и на Косову и у Метохији морају да знају. Не сме да се изгуби из вида да је убиство полицајца тешко кривично дело, да је убиство човека тешко кривично дело, а све друго је срамота како се према Србије понашају. Само изазивате гнев српског народа. Изазивате гнев српског народа. Народ је на ивици устанка. КФОР не би малтретирао Србе када би преузимао и ту тзв. првостепену и другостепену одговорност. Наши људи са КФОР-ом могу. Они неће да иду по кућама да малтретирају. Они неће да лове људе.

Председник је за шефа Кфора истакао да је реалан и посвећен човек.

– Претходне три ноћи спавао сам укупно сат и 40 минута, са старијом децом се нисам ни чуо, са Данилом јесам на секунд, питао ме је шта се дешава доле. Знам шта год да донесем одлуку, бићу крив. Чак и за оне који су Куртија пуштали на слободу, који су ћутали на проглашење независности и на погром. И они други који кажу што подржавате те Србе, дајте конференцију да се одрекнемо Косова. И једним и другима је кривац само један, не Курти, него Вучић.

Вучић је потом показао одштампане новине на Дан Жалости у Србији.

– Пустите то што мене нападате, али што то радите својој земљи? Ја сам тема зато што је тема и мета Србија, да Србија буде уништена, то је суштина свега. Покажите ми новине на албанском које тако извештавају. Докле више да петљате и лажете сваки дан? Ево вам сва власт, па ћете да вратите српски парламент у Приштину. Ти који пушташ Свечљине дронове.

– Али да будем отворен, више можемо да постигнемо у разговору са САД, него са Европљанима, додао је председник и наставио:

– Ти људи бар неки негде покушавају да сагледају неке ствари реално. Са више разумевања сагледавају ситуацију у Србији. Нас је овај Менендез, оптужен за лоповлук и криминал, што је примао наше противнике, највећи албански лобиста после Енгела, спречавао да купимо хамере, а сад смо их добили. У свим другим областима од инвестиција, имали смо боље односе. У нашим односима с Америком ово нам није требало, а Куртију је требало.

Подсетимо, након трагичних догађаја у недељу у Бањској, председник Вучић је у обраћању јавности истакао да је главни кривац за све што се дешава на Косову и Метохији Аљбин Курти и да му је једина жеља да нас уведе у сукоб са НАТО-ом.

У разговору са амбасадорима земаља Квинте – САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније, председник је затражио да Кфор преузме бригу о свим безбедносним питањима на северу КиМ уместо Куртијеве полиције.

Данас је Дан жалости у целој Србији, као и у Републици Српској, а у српским срединама на КиМ проглашена је тродневна жалост.

Извор: Курир.рс