Свет

ЗАСТРАШУЈУЋА РУСКА ОСВЕТА: Руси уништили командно место НАТО испод хотела у Одеси

Лука Одесе заправо више не постоји, а нема више ни хотела „Одеса“ – изјавила је Наталија Гумењук, портпаролка команде украјинских снага „Југ“.

Нагласила је да су то била „два симбола града које су могле да виде посаде свих бродова који су улазили у луку“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гумењук, наравно, није рекла да су у хотелу „Одеса“ били смештени страни инструктори и плаћеници.

„Можда је по први пут Русија задала ударац значајним симболима једног од милионских градова под контролом режима у Кијеву. Русија није имала другог избора.

Познати војни посматрач из Николајева „Шеги” објавио је да су „у бившем хотелу Кемпински на скоро свим спратовима НАТО консултанти. Са много електронике. А да су око Одесе-Кемпинског размештени радари и ПВО системи. Ту су се недавно појавиле и противподморничке инсталације и складиште за муницију, указао је Телеграм канал Јакова Кедмија.

Друга значајна мета руских ракета био је војни аеродром Долгинцево код Кривог Рога.

Први и други удар били су громовити, а трећи је изазвао, према очевицима, „нешто налик на земљотрес јер је дуго и у таласима детонирало“.

Према речима војног стручњака Јурија Кнутова, објекат испод хотела – у суштини, бункер – највероватније је био повезан са страним специјалистима и поморским дроновама који повремено нападају руске војне објекте на Криму. Зато су гас штитили многи системи противваздушне одбране, укључујући „Гепард“ и „Бук“.

Кнутов такође сматра да се испод хотела могло налазити командно место које су Украјинци скривали и штитили од напада руских дронова Геранијум-2.

Он наглашава: „Британци и Американци су изградили свој центар у Одеси. Британци су тамо обучавали украјинске снаге за специјалне операције. Бункер је вероватно нешто посебно. У њему је могло бити командно место или центар за обуку, у којем су странци обучавали Украјинце да управљају морским дроновима. Центар се такође могао бавиити обрадом података који се шаљу морским дроновима док су у нападу“.

Кнутов подсећа да ће Немачка ускоро у Украјину пребацити 50 својих поморских дронова – беспилотних камиказа-чамаца.

Извор: Факти