Свет

ЗЕЛЕНСКИ МУ ОВО НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Залужног бацају у амбис, спрема се брутални обрачун!

Фото: Фејсбук принтскрин

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине (АФУ) Валериј Залужни могао би да буде кривично гоњен због губитка југа земље, јавља украјински сервис ББЦ, позивајучи се на изворе у врху украјинских власти.

Како сазнају новинари, истрага о случају, који се у ужим политичким круговима назива „случај Залужни“, траје годину и по дана, а главнокомандујући је већ позван на разговор са истражитељима ( иако за то нема званичне потврде).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође се појашњава да би ускоро могле да буду подигнуте прве оптужбе у овом случају. Како преноси ББЦ, тренутно су у току испитивања, укључујући представнике војне команде и цивилне власти.

– Знамо да постоји такав случај, војска је умешана. Морамо да сазнамо зашто мостови нису дигнути у ваздух. (…) Постоји повеља Оружаних снага Украјине, војска је морала да делује по овој повељи. Није председник тај који би требало да командује „дизање мостова у ваздух“, то треба да уради војска на основу ситуације која је била на лицу места. Истрага то мора да испита – рекао је за ББЦ извор из кабинета председника Украјине.

Раније је објављено да се у Украјини спрема сукоб војске и канцеларије председника земље Владимира Зеленског због неуспеха Кијева на линији фронта.

Зеленски оптужио је главнокомандујућег оружаних снага Залужног за неуспех офанзивне операције Оружаних снага Украјине, изјавио недавнобивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон на Јутјуб каналу Јудгинг Фреедом.

Медији наводе и да председников тим сматра да је неопходно прекинути и започети припреме за одбрану од руске офанзиве кја ће уследити, док Оружане снаге Украјине сматрају да је неопходно наставити контраофанзиву.

Извор: Информер/Лента