Свет

КРАЈ! ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: САД престаје да помаже Украјини? Вашингтон поручио – ДОСТА ЈЕ

Бела кућа саопштила је данас да ће САД Украјини испоручити важне системе противваздушне одбране, али за сада не ракете дугог домета АТАЦМС које Кијев тражи.

– Амерички председник Џо Бајден одлучио је да не обезбеди ракете АТАЦМС, али није искључио ту могућност у будућности – рекао је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен на конференцији за новинаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински председник Володимир Зеленски, који борави у посети САД, рекао је ове недеље да би био разочаран ако би морао да напусти Вашингтон без моћних тактичких пројектила. Саливан је оценио да су захваљујући америчкој војној помоћи украјинске снаге успеле да „ослободе више територије за три месеца него што су Руси освојили за осам месеци“.

– Неколико великих украјинских градова данас није под руском окупацијом или доминацијом. Пре свега, захваљујући храбрости украјинских војника и украјинског народа који их подржава, али и, а то није занемарљиво, захваљујући материјалној подршци коју смо дали – рекао је Саливан.

Неки републикански посланици захтевају да САД престану да пружају финансијску и војну помоћ Украјини, сматрајући то изгубљеним случајем.

Извор: Информер