Свет

ЗИМА СТИГЛА ПРЕ ЈЕСЕНИ: Снег завејао овај део Европе, нападало 38 центиметара снега

И док у Србији и на нашем подручју преовладава право летње време, уз температуре и до 35°Ц, право зимско захлађење захватило је крајњи север Европе.

Претходних дана преко северне Европе премештао се снажан циклон. Он је у свом задњем делу условио продор поларног ваздуха, па је на северу Шведске и Финске пао обилни снег.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о најобилнијем снегу у септембру, а на северу Финске пало је чак 38 цм снега, колико је измерено и у шведском граду Кируна. Иначе, реч је о једном од најхладнијих места зими у Европи, где температуре падају и испод -50°Ц. Овакав обилни снег никада није до сада забележен у Лапонији у овом делу године.

Снег је забелео многе пределе на овом подручју, а падао је и на северозападу Русије и на обали Баренцевог мора и у руском граду Мурманск.

Јако захлађење донело је температуре испод 0°Ц.

Снег је изазвао велике проблеме у саобраћају.

Иначе, просечна максимална температура за ово доба године у Лапонији је око 8°Ц, а ујутро око 2°Ц.

Снег није неуобичајена појава на крају септембра у Лпаонији, али су ретке веома обилне количине.

И док је јако захлађење захватило север Скандинавије, на југу Скандинавије било је осетно топлије, уз температуре од 15 до 20°Ц, па тако ово захлађење није продрло до југа Шведске и Финске.

Већ од данас топлије је и на северу Скандинавије, па ће киша топити снежни покривач, а температура ће бити од 5 до 10°Ц.

Извор: Курир.рс/Телеграф