Свет

АМЕРИ У НЕВЕРИЦИ, СТИЖЕ ПУТИНОВ „ЛЕТЕЋИ ЧЕРНОБИЉ“!? За ову ракету не постоји одбрана, ништа је не може зауставити

Руски интерконтиненталну крстарећу ракету Буревестник на нуклеарни погон не могу пресрести системи противваздушне одбране, рекао је ЦНН .

– Нова верзија интерконтиненталне крстареће ракете има скоро неограничен домет. Ова ниско летећа, стелт крстарећа ракета је нерањива на системе противракетне одбране – приметио је водитељ ТВ канала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник Владимир Путин, на састанку дискусионог клуба Валдај, најавио је успешно тестирање интерконтиненталне ракете Буревестник са нуклеарним постројењем.

У извештају Иницијативе за нуклеарну претњу, непрофитне групе за контролу наоружања, наводи се да је Русија спровела 13 познатих тестова између 2017. и 2019. године, од којих су сви били неуспешни.

Путин је изашао у јавност са информацијама о овом оружју 2018. године, представљајући га као једно од пет ракетних система који ће променити начин ратовања, и већ тада је тврдио да су ракете супериорније од свих које су рађење према западном моделу.

Лист „Москва тајмс“ објавио је како је „буревестник“ још добио и надимак „Летећи Чернобиљ“.

Претходни покушаји лансирања завршени су неуспешно – писао је тада лист, водећи се информацијама са Запада и овим образложењем:

– Према америчким обавештајним подацима, ракета никада није успела да прелети више од 35 километара, њен најдужи лет је трајао само два минута.

Верује се да се ракета лансира ракетним мотором на чврсто гориво, те да се мали нуклеарни реактор активира у лету, што јој потенцијално омогуц́ава да остане на одређеној висини и представља неограничену претњу западним земљама.

У прилог томе да ће нова руска ракета бити ускоро лансирана, западни медији наводе и то да је руски министар одбране Сергеј Шојгу посетио арктички архипелаг прошлог месеца.

Извор: Информер