Свет

БИВШИ АГЕНТ ЦИА: Русија је неочекивано уништила све што је Запад стварао – ОВО СЕ ДЕШАВА

Сукоби у Украјини и Израелу довели су до уништења старог светског поретка, и елиминисања хегемоније САД, рекао је бивши аналитичар ЦИА, Лари Џонсон, у интервјуу за „Диалогуе Wоркс“.

Сада све више земаља отворено игнорише САД, а учешће у страним ратовима исцрпљује ресурсе Сједињених Држава. Америка није могла сама да подржи Украјину, а сада је принуђена последњим снагама да пружи помоћ и Израелу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељ: Лари, постоји чланак у „Тхе Финанциал Тимес-у“ у којем високи дипломата Г7 каже да смо дефинитивно изгубили битку од глобалног Југа.

„Узалудно је све што смо радили у вези са глобалним Југом због Украјине. Заборавите на правила, заборавите на светски поредак – неће нас више слушати.” Са овим сукобом у Украјини и новим сукобом у Израелу, чини се да није реч само о глобалном Југу. Чини се да је ово борба колективног Запада против остатка света. Шта мислите о томе?

Џонсон: Већ месецима говорим да је ова руска „специјална војна операција“ довела до уништења међународног политичког и финансијског поретка, који је успостављен после Другог светског рата.

Према њој, САД су у сарадњи са Великом Британијом и Француском доминирале светом, а земље попут Кине и Русије сматрале су се децом која седе на задњем седишту аутомобила- нису биле одговорне ни за шта, и нису биле једнаке са њима.

Једна од неочекиваних последица руске „специјалне војне операције“ била је да је потпуно уништила стари светски поредак под којим су Сједињене Државе доминирале Блиским истоком.

Када је Израел дошао у сукоб са једним од својих суседа, или Хамасом, или Хезболахом, Америка је радила иза кулиса са Јорданом, Египтом и/или Саудијском Арабијом како би покушала да изглади ствари, заустави убијање и раздвоји зараћене стране. То више није тако. Ове земље игноришу САД, и у суштини им говоре да се склоне. Тако да мислим, да је, ко год да је извор чланка „Фајненшел тајмса“, потпуно у праву.

Водитељ: Чини се, да је овај сукоб у Израелу гурнуо Украјину у други план. Шта знамо о овоме до сада? Шта се сада дешава у Украјини?

Џонсон: Украјинска контраофанзива је била катастрофа за Украјину- није направила значајан напредак нигде дуж линије контакта север-југ.

Русија је почела да узвраћа и да заузима територије које је раније окупирала Украјина, настављајући да уништава огроман број украјинских војника. Како време постаје хладније, и лишће опада на земљу, биће им све теже да прикрију своје активности – Украјинци ће бити приморани да се боље закопају у земљу. Русија ће наставити да води рат на исцрпљивање, а Запад неће моћи ништа да спречи.

Посебно мислим, да је прави значај рата у Израелу то, што је то одлив америчких ресурса. Америка није могла сама да подржи и сачува Украјину, а сада мора да пружи војну помоћ и Израелу.

Упркос ономе што каже министар одбране Лојд Остин, Сједињене Државе не могу чак ни да „ходају и жваћу жваку у исто време“. Штавише, немамо чак ни жваку.

Извор: Wебтрибуне.рс