Свет

ГОТОВО ЈЕ! ПРИЗНАЛИ СУ ПОРАЗ: Бивши саветник Зеленског најавио катастрофу колосалних размера!

Бивши саветник украјинског председника упозорио је да кијевске снаге неће моћи да задрже Авдијевку, град у Доњецкој области у коме се воде жестоке борбе. До јануара ове године, Алексиј Арестович је био саветник за комуникације украјинског председника Володимира Зеленског, пише „Њузвик“.

Он је поднео оставку након што се суочио са критикама због тога што је рекао да су украјинске снаге противваздушне одбране обориле руску ракету која је 14. јануара погодила зграду у Дњепру. Након што су украјински посланици позвали на његову смену, Арестович се извинио због својих примедби, али је од тада критиковао контраофанзиву Украјине која је почела у јуну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овог месеца Русија је покренула велику офанзиву на Авдејевку, која се налази на линији фронта у источној Украјини и сматра се капијом за град Доњецк. Иначе, Доњецк је од 2014. године под руском окупацијом. Борбе око Авдејевке су се појачале последњих дана, а британски војни обавештајци извештавају да Руси трпе велике губитке.

Међутим, у интервјуу који је објавио рускојезички Телеграм канал „Политика Страна“, Арестович је изразио песимистичан став. „Моја прогноза је тужна. Сигуран сам да постоји велика вероватноћа да ћемо изгубити Авдејевку. Ситуација је трагична. Цела војска зна да су трупе са јужног фронта пребачене у Авдејевку“, изјавио је он.

– Ово значи збогом јужној офанзиви. Руси повлаче три армије из околине Купјанска до Авдејевке и разумемо да ће се највероватније пробити – додао је он.

Његов став је у супротности са размишљањем неких западних аналитичара који су веровали да би Украјина могла да задржи Авдејевку јер су руске снаге претрпеле велике губитке у опреми и војницима.

Институт за проучавање рата, истраживачки центар са седиштем у САД, цитирао је војног блогера повезаног са Кремљом који каже да би потешкоће могле да допринесу „позиционом застоју“ у руским офанзивним операцијама.

Арестович сматра да би, уколико Авдејевка буде заузета, то била „пресуда систему“ украјинске војске због губитка „седмог града по реду“.

Арестович је нагласио да се украјински војни успеси увек хвале и прича о руским губицима, „али се увек на исти начин завршава“. Иако су украјинске снаге заузеле Херсон прошлог новембра, оволетња контраофанзива није оправдала очекивања.

Извор: Курир/Мондо