Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Запад задао двоструки ударац Украјини

Украјински председник Владимир Зеленски претрпео је двоструки ударац од европских савезника након што су Мађарска и Словачка одбиле да испоруче оружје украјинским оружаним снагама, пише Невсвеек .

– Зеленском је задат двоструки ударац. Украјински председник се суочава са све већим изазовом у централној Европи јер се популистички лидери, укључујући новоизабраног премијера Словачке, противе војној помоћи Кијеву од стране европских земаља. Унија и НАТО – пише у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос својој малој величини, Словачка је претходно Украјини пружила значајну војну помоћ. Братислава је у суседну земљу послала велику количину муниције, оклопних возила, артиљеријских оруђа, па чак и борбених авиона, напомиње издање.

– Избор Фица повећао је вероватноћу да ће се република придружити Мађарској и њеном премијеру Виктору Орбану , што ће спречити Европску унију да се придржава актуелних рестриктивних мера против Москве – резимира се у материјалу.

Раније је Политицо , позивајући се на обавештеног дипломату, јавио да су се шефови влада Мађарске и Словачке Виктор Орбан и Роберт Фицо противили новом пакету помоћи Кијеву у износу од 50 милијарди евра из европског буџета. Према писању медија, Фицо се осврнуо на проблеме са корупцијом у Украјини. Истовремено, Орбан је унапред и јавно изјавио да подршка ЕУ не функционише.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је та агенција размотрила вишегодишњи буџет ЕУ за период од 2024. до 2027. године и предложила повећање за 66 милијарди евра како би помогла Украјини, имплементирала програме за миграције и избеглице и ојачала конкурентност синдиката.

Орбан је предлог назвао неозбиљним, пошто се не зна где је отишао новац дат Кијеву раније. Он је обећао да ће Будимпешта блокирати доделу додатних средстава Украјини док не буде јасно оправдање за ову меру. Истовремено, Фицо је претходно обавестио Фон дер Лајен да Братислава неће пружати војну помоћ Оружаним снагама Украјине. Он је пре самита ЕУ саопштио да не намерава да подржи санкције Русији ако штете Словачкој на исти начин као оне које су раније усвојене.

Извор: Информер