Свет

КАКАВ ПОКЛОН ПУТИНУ: Запад на ногама због Израела, Русија има историјску шансу да заврши са Украјином!

Кремљ већ користи Хамасове нападе на Израел и вероватно ће наставити да то ради како би појачао своју реторику против мешања Запада у Украјину, оцењује ИСW.

Наиме, Институт за проучавање рата наводи да Кремљ верује да ће сада фокус Запада на кризу у Израелу скренути његову пажњу са рата у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсеће се да је званична Москва одмах наком напада Хамаса на Израел 7. октобра, окривила Запад за занемаривање сукоба на Блиском истоку због подршке Украјини, те је тврдила да ће међународна заједница престати да се фокусира на Украјину већ ће се окренути ка Блиском истоку.

Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије, рекао је да би Сједињене Државе и њени савезници требали да буду „заузети“ радом на „палестинско-израелском решењу“ и да се не мешају у руске послове и пружају војну помоћ Кијеву, рекли су из ИСW, а преноси Блиц.

Истовремено, руски блогери желе да утичу на своју публику и деморализију украјинске слушаоце тврдњама да ће Русија имати користи од ескалације у Израелу док свет „на неко време скреће ум са Украјине и поново се заузима да угаси вечну ватру на Блиском истоку“.

Украјинске ваздухопловне снаге већ очекују навалу руских напада дроновима ове зиме, а подаци за септембар показују да ће руска употреба иранских камиказа-дронова „шахед“ засенити прошлогодишње бројке.

Такође, напади на енергетска постројења прошле зиме оштетили су значајан део украјинског електроенергетског система и приморали већину градова да рационализацију са струјом и топлом водом.

Иако је Украјина ојачала своју противваздушну одбрану, званичници су упозорили на ризик од другог краха електричне мреже ове зиме, која је далеко од обнове након последње кампање бомбардовања.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је у суботу, након инспекције производње пројектила „сармат“ – једног од најнапреднијег оружја Русије које савезници НАТО зову „сатана“ – рекао да је њихов нови интерконтинентални балистички нуклеарни ракетни систем у силосу скоро спреман за борбу.

Његови коментари рефлектују ескалирајућу нуклеарну реторику Русије уњеном сукобу са Западом око рата у Украјини, наводи Глас Америке указујући да пројектили „сармат“ наводно имају кратку иницијалну фазу лансирања што надзорним системима даје мало времена да испрате њихово полетање.

Подсећа се и да је у петак председник руске Думе Вјачеслав Володин рекао да ће посланици поново размотрити да ли ће повући ратификацију Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба (ЦТБТ), глобалну забрану атомских тестова. До овакве изјаве Володина дошло је након што је председник Русије Владимир Путин упозорио да би Москва могла да размотри поништење ратификације међународног пакта с обзиром да га САД никад нису ратификовале.

Споразум из 1996, који забрањује „било какве пробне експлозије нуклеарног оружја или било какве друге нуклеарне експлозије“ било где у свету, потписало је 187 нација али их осам њих није ратификовало – укључујући САД, али су поштовале мораторијум на пробне експлозије нуклеарног оружја.

Постоје нашироке забринутости да би Русија могла да настави са нуклеарним пробама како би обесхрабрила Запад од наставка војне подршке Украјини, навео је „Глас Америке“.

Извор: Информер