Свет

КРИТИЧНО! МОСКВА СЕ ОГЛАСИЛА О ИЗРАЕЛУ: „Спремни смо за радикалне мере!“

Русија је спремна да спроведе радикалне мере за извлачење грађана Русије из Израела у случају погоршања ситуације, рекао је амбасадор Руске Федерације у Израелу Анатолиј Викторов.

Он је казао да нема података колико је руских држављана до сада напустило Израел, али да има захтева амбасади за евакуацију, која се решавају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Викторов је додао да до сада нема података о погинулим или повређеним грађанима Русије.

Данас се огласио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући последњу ескалацију сукоба између званичног Израела и палестинских снага. Он је рекао да осадашњи статус кво у зони конфликта у Израелу показао је своју неефикасност.

Због тога, како каже, потребно је да дође до одређених промена.

Како је објаснио, „није потребно само да дође до што хитнијег престанка борби, већ је потребно посветити посебну пажњу и узроцима због којих палестински проблем није решен већ више година, иако по том питању постоје већ договорена решења у оквиру УН“.

– Сигуран сам да Арапска лига и Русија могу да допринесу решењу проблема, и то пре свега заустављању страдања цивила – рекао је Лавров, додајући да је Москва спремна да разговара са свима који су искрено заинтересовани да дође до стабилног мира на Блиском истоку и да се створи Палестинска држава, што захтевају и Уједињене нације.

Министар је, осим тога, нагласио да сарадња Москве и Арапске лиге траје већ 20 година, јер је меморандум о разумевању потписан 2003. године.

Председник Арапске лиге са своје стране је изјавио да је за последњих 12 година арапски свет био подвргнут догађајима без преседана, која су изазвала дешавања у региону.

– Нашем региону је потребан процват који ми не видимо – додао је он и истакао да је сада потребно пронаћи хитно решење за ситуацији у Гази.

– Сви смо против тога што пате цивили са ове или оне стране – признао је он, објаснивши да се „у потпуности“ слаже с Лавровом да је што пре потребно постићи прекид ватре.

Извор: Информер