Свет

ПОЧИЊЕ РУСКА ОФАНЗИВА? Запад и Кијев се узбудили због новог потеза Русије

Запад се опет узбудио због руских потеза поводом Украјине. А и режим у Кијеву.

Само што је председник Абхазије, Аслан Бжанија, изјавио да ће се у њеном заливу Очамчира, појавити стална база за бродове руске морнарице, кренуле су тврдње и полутврдње да Русија изводи своје ратне бродове из Севастопоља и да их распоређује тако да не буду у домету западних ракета испоручених украјинској армији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ није коментарисао извештаје о пребацивању Црноморске флоте из Севастопоља, као ни о стварању поморске базе у Абхазији. У међувремену, у игру су ушли и други играчи…

Амерички лиост Тхе Wалл Стреет Јоурнал објавио је да је команда руске Црноморске ратне флоте три нападне подморнице и две фрегате већ преместила у друге луке – у Русији и на Криму. Тачније, да је главни део те флоте пребачен у Новоросијск, а неки бродови у кримску Феодосију.

Исти лист наводи да сви оремештени руски бродови и даље могу да својим крстарећим ракетама гађају циљеве на територији Украјине.

Сами Украјинци су за ударе по Криму користили британске крстареће ракете Сторм Схадоw (две су 22. септембра погодиле штаб Црноморске флоте у Севастопољу), и америчке ракете ХИМАРС и антирадарске ракете ХАРМ.

Бивши командант Црноморске флоте адмирал Владимир Комоједов нагласио је да су ратни бродови из Севастопоља „распршени“ тако да буду одмакнути од украјинских ракета, али да буде „сачувана њихова могућност извођења напада у било ком правцу“.

Он је посебно нагласио да бродови у ратним условима не смеју бити груписани ни у једно, ни два „јата“:

„Када је флота распршена, теже ју је открити и погодити“.

Русија има озбиљну војну луку у (базу) у Новоросијску. Изграђена знатно пре Специјалне војне операције у Украјини.

Руски војни експерти и аналитичари сматрају и да је „излазак флоте из Севастопоља“ један од знакова да војни врх Русије спрема значајне офанзивне операције у Украјини.

Неки чак тврде да је „напуштање Севастопоља“ саставни део припрема руских операција према Николајеву и Одеси.

Уверени су да ће бродови, подморнице, авиони и ракетни системи Црноморске флоте најдиректније учествовати у „операцији Одеса“. Са значајном улогом, чак и ако главни удари на украјинске снаге распоређене у Одеси и око ње буду долазили са копна.

Извор: Факти