Свет

ШОКАНТНЕ ОПТУЖБЕ ЗАТРЕСЛЕ ПЛАНЕТУ: Русија стоји иза напада Хамаса! Путину одговара ова ситуација!

Након једног од најсмртоноснијих напада на Израел, многи се питају како се и зашто баш сада он догодио? Иако су Хамас и Израел одавно на ратним ногама, чињеница је да је Израел далеко војно моћнији од палестинских милитаната, па је углавном лако излазио на крај са њима. Међутим рат се сада захуктао, а прст сумње показује у правцу човека који већ увелико води рат даље на северу – Владимира Путина, пишу британски медији.

Седмог октобра, на дан када Владимир Путин слави рођендан, терористи Хамаса започели су, како је зову, операцију Ал-Акса Олује против Израела. За само 30 минута лансирали су око 5.000 ракета и пројектила из појаса Газе. Милитанти су продрли на територију Израела копном, морем и ваздухом, узимајући цивиле за таоце и водећи градске битке у густо насељеним подручјима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хамас има подршку Ирана, који пак увелико снабдева Русију оружјем за њен сукоб у Украјини, нарочито дроновима.

„Русија је очигледно иза овога“

Боб Сили, британски конзервативац и стручњак за хибридни рат, пише у ауторском чланку за „Дејли мејл“ да се напад у суботу очигледно припремао месецима, чак и годинама.

Хамас ужива војну и политичку подршку Ирана, који је савезник са Русијом, а која је блиска са Кином. Сви троје су дубоко непријатељски настројени према Западу и желе да поткопају међународни поредак – Иран уништавањем мира између Израела и сунитског света, Русија уништавањем Украјине и изазивањем Запада путем хибридног рата, а Кина угрожавањем западних интереса на Пацифику, посебно дестабилизацијом Тајвана, пише Сили.

Нема сумње да војни развој Ирана помаже Москва, којој је заузврат потребна иранска технологија дронова и која користи стотине “шахеда” у нападима на Украјину, рекао је он.

– Русија је очигледно иза овог – наводи и стручњак за Источну Европу Сергеј Сумлени.

– Ниједан савезник Хамаса сем Русије нема искуство у коришћењу дронова који испуштају бомбе против модерних борбених тенкова. Само је Русија могла да обучи Хамас у овоме – навео је Сумлени на “X” прилажући видео.

Као што Русија ради у Украјини, Хамас који подржава Иран користи ракете средњег домета да израелским цивилима направи пакао. Ова технологија постаје све јефтинија и доступнија. Хамас сваких неколико година постаје све софистициранији у таргетирању, док расте носивост коју њихове ракете могу да понесу. Највећа забринутост је да ће те способности постати претња по сам Израел, посебно ако Иран развије сопствену нуклеарну бомбу за шта неки сматрају да је само питање времена, навео је Сили.

Ако Иран добије нуклеарно оружје, такав тренутак би био веома дестабилизујући на Блиском истоку и другде, рекао је Сили указујући да би Саудијци хтели нуклеарне гаранције или би набавили своју бомбу од Пакистана.

Путин отворио нови фронт за Запад?

Број жртава у Израелу расте, а Русија је позвала на прекид ватре. Међутим, чињеница је да Русији, макар тренутно, иде у прилог да се пажња јавности скрене са њеног рата у Украјини на другу страну.

Москва има користи од ескалације на Блиском истоку и јер би она могла да омогући покретање преговора са Сједињеним Државама. Тиме Путин подиже улог и поново добија геополитичку преговарачку тежину, скрећући међународну пажњу са свог рата против Украјине. Велика је вероватноћа да је Кремљ пружио обавештајну подршку Палестинцима за напад на Израел, као и оружје достављено преко Сирије и Либана, наводи Институт Роберт Лансинг, амерички тинк-тенк. Тип змаја које су Палестинци користили за прелетање зида са Израелом је прилично сличан моделу Поиск-06 МСН, који је у служби руске гарде од 2015. године.

Како наводи овај Институт, Руси регрутују Палестинце у Либану за њихов рат против Украјине, нудећи накнаду од око 350 долара.

– Убеђени смо да је напад на Израел био практично поклон руском председнику Владимиру Путину, који је сада у позицији да покаже свој потенцијал за постизање циља након неуспеха његове војне обавештајне службе у Украјини. Уверени смо да су напад на територију Израела, који је у току, покренуле палестинске јединице Хамаса, Исламског џихада и ПЛО (Палестинске ослободилачке организације) након дужне координације са Москвом. Кремљ је заинтересован за отварање својеврсног другог фронта. Претходно је Москва намеравала да сукоб између Србије и Косова преусмери ресурсе НАТО-а у Европу. Очекује се да ће сукоб у Израелу деградирати војне залихе у САД, са којима Израел има уговор о одбрани. Кремљ настоји да ослаби Сједињене Државе – наводи Институт Роберт Лансинг.

Русија је, међутим, окривила САД за напад. Бивши премијер Дмитриј Медведев је рекао да је напад „изазван неуспесима америчке спољне политике“.

У сваком случају, оно што се дешава у Израелу и Украјини је озбиљно упозорење за нас, закључио је Сили, питајући се да ли ће Европа стати уз САД или ће се иранским мулама дозволити да уцењују свет.

Шта је рекла Америка?

Амерички председник је у суботу осудио „ужасавајући терористички напад Хамаса на Израел“, пренео је „АБЦ њуз“.

– У овом тренутку трагедије, желим да кажем (Хамасу), свету и свим терористима да су САД уз Израел. Никада нећемо да пропустити да им чувамо леђа – рекао је Џо Бајден, додајући да је подршка његове администрације „чврста као стена“.

Државни секретар Ентони Блинкен такође је осудио „ужасавајуће нападе терориста Хамаса против Израела“. Секретар за штампу Пентагона, бригадни генерал Пат Рајдер, потврдио је да је министар одбране Лојд Остин разговарао са израелским колегом Јоавом Галантом.

– Пренео му је да су наше мисли са породицама жртава Ии да шаље најбоље жеље за опоравак онима који су рањени – рекао је Рајдер.

Како пише „АБЦ њуз“, иако је Бајденова администрација рекла да Израел има право да се брани, није јасно колико би велики удар одмазде земља могла да изврши пре него што би САД изразиле неодобравање. Америчка канцеларија за палестинске послове обрисала је „твит“ у којем се ургирају „све стране да се уздрже од насиља и напада одмазде“, док је Стејт департмент рекао да тај „твит“ није био одобрен и да не представља америчку политику.

Републиканци: Бајден финансирао напад

Републиканци су искористили напад да свале кривицу на Бајденову администрацију. Они су указали на чињеницу да су САД прошлог месеца пристале да одмрзну шест милијарди долара иранских фондова у оквиру размене затвореника.

– Ово је оно што се дешава кад имате председника као што је Џо Бајден, који последње две и по године пројектује слабост на светској сцени, од катастрофалног повлачења из Авганистана да би поклекнуо пред мулама у Ирану последње две и по године, молећи их да се врате у ирански нуклеарни споразум – рекао је у суботу бивши потпредседник Мајк Пенс.

Гувернер Флориде Рон Десантис је рекао да “Америка стоји са Израелом против терористичког напада Хамас који подржава Ираном и који, нажалост, финансирао овај амерички председник са оним што је урадио Ирану”.

– То је срамота – рекао је Десантис.

Бела кућа је негирала да је Бајден “финансирао напад”.

– То је срамотна лаж у сваком погледу. Ни цент није потрошен. Неће ићи иранској влади. Може се користити само за поверљиве куповине хуманитарних потреба попут хране и лекова – рекао је заменик секретара за штампу Беле куће Ендру Бејтс.

Извор: Информер