Издвајамо Србија

ЕВРОПСКА СРБИЈА ОСТАЈЕ БЕЗ ОМЛАДИНЕ: Млади од 15 до 24 године више и не траже посао у Србији, већ беже у иностранство!

Прва четири месеца ове године обележио је пораст незапослености у целој Србији, као и све већа неактивност грађана када је реч о тражењу посла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Наиме, према подацима нове Анкете о радној снази Републичког завода за статистику, у односу на другу половину 2016. године је 79.200 људи остало без посла, а већина њих је радила на сезонским или неформалним пословима. Већина њих је прешла у неактивно становништво и стога је подигла незапосленост у Србији. Истовремено је 43.000 људи остало без посла, али наставило да га тражи, што суштински значи да је половина грађана који су раније имали посао одустала од потраге за новим.

Још је поражавајуће да од потраге за послом одустаје све више младих узраста од 15 до 24 године, као и да долази до озбиљног одлива ове популације у Србији, која се масовно сели у иностранство. Такође, грађани који су око 40. године живота полако одустају од потраге за послом пошто изгубе радно место.

 

Добра информација је да су грађани старији од 55 година успели да се пробију на тржиште рада последњих месеци и да мало подигну статистику у том делу. Највећа запосленост је и даље, као и у претходним периодима, у Београду и у Војводини, док је знатно тежа ситуација у источној и западној Србији.

Републички завод за статистику закључује да је све више младих 15-24 године који нити, раде, нити су у било каквом систему образовања. То значи да четвртина младих у Србији представља неискоришћени ресурс и са аспекта рада и са аспекта образовања.

 

Ови подаци нису много другачији у односу на претходне. Наиме, мушкарци и даље много лакше налазе посао у односу на жене, те имају боље зараде.

 

Битно је нагласити да истовремено у Србији расте проценат неактивних грађана, цене основних намирница, а плате стагнирају. Скупља су јаја, млеко, уље, шећер, одређено месо, а нарочито воће и скоро све врсте пића, а мањи раст је у ценама поврћа, пилетине и кафе.

 

Извор: Курир.рс/021.рс, Г. Николин