Свет

КРИТИЧНО! РЕШАВА СЕ СУДБИНА УКРАЈИНЕ: Са фронта стижу шок вести, Зеленски послао у борбу све што има

Кијев се у својој летњој контраофанзиви започетој у јуну користи не само западним наоружањем, већ и сам прави своје или прилагођава постојеће. Таква решења показују се кључнима у ширим ратним напорима Украјине.

Украјински званичници су рекли да су успели да пробију кључне линије руске одбране на југоистоку земље захваљујући оклопним возилима добијеним од Сједињених Америчких Држава, пише “Инсајдер”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинци су пробили такозвану Суровикинову линију, слојеве руске одбране пуне препрека за оклопна возила и минских поља, како је “Вашингтон посту” рекао украјински командант.

„Страјкери“ у акцији

Кијев је први пут послао у борбу ова возила од САД – звана “страјкери” – у августу у јужну Запорошку област. Украјински пробој је био мали и дочекан је жестоком руском ватром, али украјински команданти раде на томе да доведу још возила у мање утврђена подручја линије.

– Пробијамо се – рекао је “Волстрит журналу” један украјински официр.

Институт за проучавање рата (ИСW) рекао је 21. септембра да је украјинска способност да спроведу “страјкере” кроз “најстрашнију руску одбрану” важан знак напретка њихове контраофанзиве. ИСW је навео да се у украјинској контраофанзиви око Орихива на западу Запорошке области развијала “веома динамична ситуација”.

Према извештају, украјинске снаге су ангажоване у нападу на најјужнију тачку истуреног дела на којем је пробијена руска линија одбране. Руске снаге у подручју код Новопрокопивке наводно су биле у дефанзиви, а ИСW је рекао да су одвојене руске јединице на западном и источном крилу истуреног дела ангажоване у контранападима да смање растући притисак, пренео је “Гардијан”.

Према ИСW, руски извори наводе да су Украјинци ушли у село Вербове 22. септембра и наставили да оперишу у подручју у суботу. Ипак, делује да су Руси усмерили своје снаге на иницијалне линије одбране и да до сада нису одлучиле да се врате на друге припремљене линије одбране.

Украјинска контраофанзива је у екстремно динамичној фази, каже ИСW.

Напади на води

Не смањују се ни напади на Крим. Украјина је недавно гађала штаб руске Црноморске флоте на Криму. Украјинска војска саопштила је да је у том нападу користила ракете “сторм шедоу” и “скалп” које је добила од Велике Британије и Француске. И следећег дана је радила руска ПВО у Севастопољу.

ИСW је такође навео да украјинске трупе такође врше упаде у делти Дњепра и да држе положаје близу насеља Дачи, 10 километра јужно од Херсона, и код моста Анотнивка на левој обали Херсонске области.

Проруски војни блогер тврдио је да су украјинске диверзантске и извиђачке групе оперисале на неколико острва у ушћу Дњепра 22. септембра. Такође су поновили жалбе да Русима мањкају брзи чамци да одбију украјинске операције у делти, навео је ИСW на свом сајту.

Украјински борбени кајаци

У међувремену, како пише “АБЦ њуз”, украјински инжењери и специјалне снаге тестирају нешто што би потенцијално могло да промени игру за украјинску одбрану.

У питању је борбени кајак “полоз М16”.

Посебно дизајнирало пловило кошта око 2.500 долара по комаду, што је 10 пута јефтиније од сличних западних модела, наводи “Инсајдер”. Може да транспортује до три војника и 250 килограма терета а хвали се издржљивошћу и дуготрајношћу, захваљујући својој конструкцији од полиетилена. “Полоз” може да се користи из копнених возла и хеликоптера, или чак даљинским управљањем на води.

Пловило је мале тежине, тихо и лако за маневрисање, што је оптимално за тајне операције у речним биткама које се воде у јужним токовима Дњепра, сачињеним од острва и мочвара.

– Наш “полоз” се не плаши ниједног непробојног глисера. Може да се сакрије у трсци и да пуца на непријатеља као у стрељани – рекао је “АБЦ њузу” извршни директор компаније “Адамант Верф” Серхиј Осташенко.

Оно што га издваја од других борбених кајака је његов бацач граната у стилу НАТО УАГ-40 украјинске производње, способан да испаљује пројектиле са више од километар и по истовремено одржавајући стабилност на води, захваљујући механизму који спречава да трзај преврне лако пловило.

Ови кајаци су већ имали успеха у мисији. Коришћени су на реци Оскил у региону Харкова прошлог октобра, кад су транспортовали експлозив током ноћне патроле код руских положаја дуж обале. Такође су помогли да се обезбеди пролаз јуришној групи која је натерала Русе на повлачење ка истоку, како наводи “АБЦ њуз”.

Део шире кампање

Борбени кајаци део су шире кампање Украјине да развије неконвенционална решења за супротстављање Русији.

Рат је приморао Украјину да постане једна од водећих војних иноватора у свету, пише “Инсајдер”. Земља је, на пример, развила низ поморских дронова које је користила против руске Црноморске флоте а недавно је Кијев тврдио да је напад на руски аеродром у Курску крајем августа, у којем је оштећено бет борбених авиона, изведен коришћењем “картонских” дронова из Аустралије.

Украјина такође модификује постојеће оружје, попут поморских крстарећих пројектила “нептун” које сада користи за копнене мисије.

Како је навео “Инсајдер”, не улазе баш све иновације на оружју у масовну производњу, али је то исплативо оруђе за одбрану које јача украјински арсенал.

– Бићемо најјачи у војној технологији, односно у свему што се тиче иновација у војној области. Такође ће се развити сајбер безбедност, свака физичка безбедност повезана са иновацијама и заштита критичних инфраструктурних објеката – рекао је недавно заменик премијера Украјине Михаило Федоров.

Извор: Информер/Медији