Свет

БИВШИ НАТО КОМАНДАНТ ПРЕТИ РУСИЈИ: Неутралисати

Бивши командант НАТО-а у Европи Џејмс Ставридис сматра да је Калињинград претња за НАТО у случају рата са Русијом, наводи се у чланку Блумберга.

„Већина руске флоте на Балтичком мору се налази у луци Балтијск, у Калињинграду постоје значајне ваздушне и ракетне снаге (тамо може бити и тактичко нуклеарно оружје). У случају рата, Калињинград ће морати да буде неутралисан“. пише у тексту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, НАТО-у ће бити потребна „неутрализација“ Калињинграда како Русија „не би могла да контролише“ Сувалски коридор на граници између Литваније и Пољске, преко којег су балтичке земље повезане са остатком ЕУ.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко рекао је прошлог новембра да се Балтичко море никада неће претворити у унутрашње море НАТО-а, а све такве изјаве су само фигуре говора лакимислених политичара. Осим тога, како је нагласио сенатор из Калињинграда Александар Шендерјук-Жидков, Калињинградска област је добро заштићена снагама Балтичке флоте.

Русија је више пута изјављивала да не представља претњу ниједној од земаља НАТО-а, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Истовремено, остаје отворена за дијалог, али на равноправној основи, а Запад мора да напусти курс милитаризације континента.