Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Почело је, има мртвих (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјинске снаге зауставиле су офанзиву руских трупа у правцу Харкова, саопштио је председник Володимир Зеленски на конференцији за новинаре са председницом Словачке Зузаном Чапутовом.

– Русија је покренула талас контраофанзивних дејстава у овом правцу. Украјина их је тамо дочекала са нашим трупама, бригадама и артиљеријом. Они су појачали своје снаге у овом правцу, то је чињеница. Али наша војна команда је знала за то и дочекала непријатеља артиљеријском ватром – рекао је он, преноси Укринформ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гувернер Харковске области Олег Синегубов саопштио је да је у руском гранатирању погинуло најмање двоје људи, а петоро је повређено. Он је додао да је једна особа убијена и петоро повређено у Вовчанску, док је други човек настрадао оближњем селу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Раније данас, Синегубов је поручио да су руске диверзантске групе покушале да пробију границу с Украјином, док су руске снаге гранатирале град Вовчанск у североисточној украјинској области Харков.

Он је на платформи Телеграм истакао да су украјинске снаге “поуздано држале своје позиције и нису изгубиле ни метар, преноси Ројтерс.

Напоменуо је да да Русија нема ресурсе да напредује на град Харков и да су њене акције на граници “провокација.

Украјина послала додатне снаге у Харковску област

„Око 5 часова ујутру дошло је до покушаја непријатеља да пробије нашу одбрамбену линију под окриљем оклопних возила. За сада, ови напади су одбијени, али се настављају борбе различитог интензитета“, поручило је украјинско Министарство одбране.

Из Министарства је додато да је Кијев послао додатне снаге у област Харкова као појачање.

Украјински цивили евакуисани су из Вовчанска и околних места.

Тамаз Гамбарашвили, начелник војне управе Вовчанск, рекао је да је већина људи напустила град сопственим превозом, а да војна управа и хуманитарни центар организују транспорт за оне који немају аутомобиле.

Руски медији: Почела офанзива на Харков

Армија групе „Север“ руске војске рано јутрос започела је офанзивне операције на Харковском правцу – за ову операцију ангажовано је више од 50.000 војника, неколико стотина тенкова и оклопних возила.

Како преносе руски медији, напад је почео у четири сата изјутра ударом планирајућих авионскох бомби „ФАБ-500“ велике разорне моћи.

За сат времена на украјинске одбрамбене линије пало је више од 25 бомби, а затим је уследила артиљеријска припрема са територије Русије.

Војни извор: Руси напредовали 1 километар

Руске снаге напредовале су један километар у области Харкова код Вовчанска, рекао је војни извор, а преноси британски „Гардијан“.

– Руске снаге су напредовале један километар ка североисточном украјинском региону Харков у близини Вовчанска – рекао је у петак високорангирани украјински војни извор.

Према Ројтерсу, извор је рекао да руска војска има за циљ да напредује чак 10 километара у региону у покушају да успостави тампон зону. Украјинске снаге су се бориле да задрже напредовање Москве.

Извор: Танјуг/Срна/Гардијан